Borstkanker: type HER2-positieve kanker - HER2-positieve borstkanker: welke impact op het ge | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Borstkanker: type HER2-positieve kanker


GETUIGENISSEN

HER2-positieve borstkanker: welke impact op het gezinsleven?

HER2-positieve borstkanker: welke impact op het gezinsleven?

Dr. Corina Martinez-Mena, medisch oncologe in de Borstkliniek ISALA van het UMC Sint-Pieter.

Te horen krijgen dat u HER2-positieve borstkanker hebt, is voor de patiënte en haar familie uiteraard een bijzonder zware dobber, net als bij alle andere kankerdiagnoses. Een gesprek met dr. Corina Martinez-Mena, medisch oncologe in de Borstkliniek ISALA van het UMC Sint-Pieter.

Welke gevolgen voor het gezinsleven heeft de diagnose HER2-positieve borstkanker bij een patiënte?

“Deze zware diagnose slaat uiteraard in als een bom bij het gezin, zowel emotioneel als functioneel. Hoe de patiënte en haar gezin reageren, hangt sterk af van ieders karakter en vroegere ervaringen. Sommigen reageren woedend en agressief, terwijl anderen net een heel stuk dichter bij hun mama/echtgenote/zus … komen. De familieleden voelen zich vaak machteloos: ze willen helpen, maar vinden moeilijk het juiste evenwicht om de patiënte niet te verstikken. Vaak hebben ze het gevoel dat ze het verkeerd aanpakken of niet kunnen voldoen aan haar behoeften en verlangens. HER2-positieve borstkanker is een vrij agressieve kanker en kan dus des te meer onrust veroorzaken binnen het gezin.”

Verstoort de kanker ook de organisatie binnen het gezin?

“Zeker. Ook het gezinsleven wordt gedestabiliseerd. De patiënte is zo vermoeid door de behandelingen dat ze haar gewone taken vaak niet meer aankan. En dat terwijl de kinderen naar school moeten blijven gaan, hun huiswerk doen, eten, op tijd schone kleren moeten hebben, moeten kunnen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten … Vaak springt de partner in, en soms kan de patiënte ook terugvallen op een netwerk van vrienden om af en toe een handje te helpen. Maar doordat ze moet stoppen met werken, dalen de inkomsten binnen het gezin, wat tot extra zorgen kan leiden en waardoor een reorganisatie nodig kan zijn.”

En binnen de relatie?

“Borstkanker is als een orkaan die ook bijzonder zwaar kan wegen op de relatie. Het is een harde beproeving die een goede communicatie vereist tussen beide partners. De patiënte moet namelijk een behandeling ondergaan die, ook al is ze draaglijk, een heleboel veranderingen veroorzaakt die haar kan aantasten in haar vrouw-zijn: haaruitval, maar ook uitval van wimpers, wenkbrauwen en schaamhaar, huidbeschadiging, droge slijmvliezen … Dat kan het vrijen bemoeilijken en minder aangenaam en frequent maken. Het is voor de patiënte immers geen prioriteit meer, omdat ze te moe is of te veel opgeslorpt wordt door andere dingen. Haar partner voelt zich vaak machteloos en niet in staat om zijn gevoelens te uiten en de dingen onder woorden te brengen. Het is dan ook heel belangrijk dat beide partners veel praten om deze beproeving samen te boven te komen.”

Sinds kort zijn er anti-HER2-geneesmiddelen op de markt die in enkele minuten kunnen worden toegediend (via een onderhuidse injectie). Welke impact heeft dit op het gezinsleven?

“Zoals ik al eerder zei, is HER2-positieve borstkanker een agressieve vorm van kanker met een verhoogd risico op herval en uitzaaiingen. Gelukkig heeft de ontwikkeling van anti-HER2-geneesmiddelen zoals herceptin nieuwe hoop gegeven aan patiëntes met deze vorm van kanker. Sinds kort bestaat er ook een nieuwe toedieningswijze van herceptin. Zo kan de intraveneuze toediening (30 minuten) vervangen worden door een onderhuidse injectie, die nauwelijks 3 tot 5 minuten tijd in beslag neemt. De patiënte hoeft dus maar even langs te gaan in het ziekenhuis en kan meteen weer naar huis. Studies hebben aangetoond dat kortere behandelingen een positieve impact hebben op het moreel, omdat de patiëntes zich minder ziek voelen. Dat heeft uiteraard een effect op de gezinsrelaties, want als de vrouw zich beter voelt, straalt dat meestal ook af op de rest van het gezin.”

En na de kanker?

“De post-kankerperiode is geen makkelijke periode voor de patiënte en haar gezin. Dat heeft namelijk de neiging om dit hoofdstuk af te sluiten en weer de draad op te nemen zoals voordien, zeker als de vrouw opnieuw aan het werk gaat. En dat terwijl de patiënte nog niet volledig hersteld is: meestal is ze nog altijd vermoeid en voelt ze nog de nood om sommige problemen te bespreken. Het is dus vaak een pijnlijke periode waarin de vrouw zich onbegrepen voelt.”

Hoe kunnen de patiënte en haar gezin zich laten helpen?

“De diensten oncologie beschikken over een team van psychologen die de patiënte en haar gezin begeleiden als ze daar nood aan hebben, wat niet voor iedereen het geval is. Heel de kankerproblematiek doet soms immers problemen of spanningen weer oplaaien die al geruime tijd van de baan waren, en in dat geval is het goed om die op te lossen. De patiënte kan zich ook aansluiten bij lotgenotengroepen om haar ervaringen te delen, adviezen uit te wisselen en begrip te ervaren bij vrouwen die hetzelfde hebben doorgemaakt. Tot slot is er ook heel wat thuishulp mogelijk om het gezin te helpen bij de dagelijkse taken (maaltijden, boodschappen, huishouden, vervoer …).”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium 10 11 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Gerichte behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium

De resultaten van een nieuwe wetenschappelijke studie betekenen een stap vooruit in de ontwikkeling van een therapie die specifiek gericht is op HER2-positieve borstka...

Lees verder
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren? 29 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: chirurgie of radiotherapie van de klieren?

Bij borstkanker kunnen de kankercellen zich verspreiden via het bloed of de lymfe, dat is een weefselvloeistof die door de lymfevaten circuleert en een belangrijke rol sp...

Lees verder
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe 14 09 2015
Borstkanker: type HER2-positieve kanker
Borstkanker: aantal borstamputaties neemt toe

Volgens een recente studie kiezen almaar meer vrouwen die borstkanker hebben eerder voor een borstamputatie of mastectomie - een volledige verwijdering van de borst -...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat moet er volgens u vooral verbeteren in de behandeling van borstkanker?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook