Eierstokkanker - Nieuwe hoop voor eierstokkanker | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Eierstokkanker


GETUIGENISSEN

Nieuwe hoop voor eierstokkanker

Nieuwe hoop voor eierstokkanker

Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)

In vergevorderde gevallen van eierstokkanker is het risico op terugval na een eerste behandeling groot. Een nieuwe behandeling met bevacizumab die gecombineerd wordt met de klassieke chemotherapie, kan die terugval tot de helft langer uitstellen.

Hoe werkt bevacizumab?

Om te groeien heeft een tumor zuurstof en voedingsstoffen nodig. Die worden aangevoerd door de bloedvaten, meer bepaald de slagaders. Maar omdat de tumoren snel willen groeien, hebben ze veel voedingsstoffen nodig en maken ze zelf bloedvaten aan. Hiervoor scheiden ze groeifactoren uit. Bevacizumab is een heel specifiek eiwit dat zich gericht bindt aan een van die groeifactoren en die daarbij inactiveert. Zo wordt de aanmaak van nieuwe bloedvaten door de tumor en dus ook zijn groei geremd.

Hoe wordt bevacizumab gebruikt bij eierstokkanker?

Bij eierstokkanker wordt bevacizumab gecombineerd met de klassieke chemotherapie (carboplatinum + paclitaxel). Dat kan omdat bevacizumab en chemotherapie op verschillende manieren de tumor bestrijden.

Enkel bij patiënten met een vergevorderde eierstokkanker, met andere woorden die verspreid is over de hele buikholte of die al uitgezaaid is, zal deze nieuwe behandeling een duidelijke meerwaarde bieden. Na chirurgische verwijdering van de eierstokkanker komt terugval in deze groep jammer genoeg vaak voor. In het nieuwe behandelingsschema worden bevacizumab en chemotherapie eerst gedurende maximaal 6 cycli samen gegeven daarnawordt enkel bevacizumab toegediend. In totaal krijgt de patiënte maximaal vijftien maanden het eiwit. Met deze aanpak wordt de terugval van de eierstokkanker verlengd tot achttien maanden. Dat is zes maanden langer dan met chemotherapie alleen.

Zijn er binnenkort nog andere nieuwe behandelingen voor eierstokkanker te verwachten?

Veel andere geneesmiddelen zijn in onderzoek, maar ze worden nog niet klinisch uitgetest. Olaparib is een PARP-remmer: een nieuwe molecule die de vermenigvuldiging van de kankercel remt. Kankercellen trachten te woekeren door zich veel en snel te delen. Hierbij ontstaan fouten in hun genetische materiaal (DNA). PARP is een controle-eiwit dat deze fouten herstelt. De remmer lijkt zeer veelbelovend bij erfelijke eierstok- en borstkankers.

Over tien tot twintig jaar verwachten we een grote stap voorwaarts met de zogenaamde therapeutische vaccins of immunotherapie. Bij kanker wordt getracht om het afweersysteem van de patiënt zodanig te stimuleren dat het enkel de aanwezige kankercellen herkent en vernietigt. Deze therapie toont nu al veelbelovende resultaten, maar moet nog verder uitgewerkt worden.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Eierstokkanker: therapieresistentie ontrafeld 18 08 2022
Eierstokkanker
Eierstokkanker: therapieresistentie ontrafeld

Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat best...

Lees verder
Zwanger worden na eierstokkanker: kan het? 04 07 2017
Eierstokkanker
Zwanger worden na eierstokkanker: kan het?

Eierstokkanker en vruchtbaarheid: welke link?

De ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Tegen 2030 een vaccin tegen kanker? 25 10 2022
Borstkanker
Tegen 2030 een vaccin tegen kanker?

"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...

Lees verder

OPINIEPEILING

U moet een chirurgische ingreep ondergaan omdat u eierstokkanker heeft. Waar bent u het meeste bang voor?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook