Prikkelbare darm - PDS: een multidisciplinaire aanpak! | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prikkelbare darm


GETUIGENISSEN

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een goedaardige aandoening, maar kan je dagelijks leven wel ernstig overhoop halen. Een multidisciplinaire aanpak is het meest aangewezen, zegt dr. Danny De Looze.

PDS is een veel voorkomende aandoening. Toch is de exacte oorzaak nog niet gekend…

Dat klopt. Vermoedelijk spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken bij mensen met PDS de darmen extra gevoelig  te zijn en abnormaal te bewegen. Soms ontstaat of verergert de aandoening na een ernstige darminfectie of tijdens een periode van stress, spanningen en emoties. Ook onze voedingsgewoonten kunnen er voor iets tussen zitten. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals onoplosbare vezels (rogge, tarwe…) of lactose, zijn moeilijk te verteren en kunnen de overgevoeligheid van de ingewanden verergeren.

PDS is niet levensbedreigend, maar wel knap lastig…

Inderdaad. Als je vaak en meestal dringend naar het toilet moet, kan dat een invloed uitoefenen op je sociaal leven en professionele activiteiten. Bovendien is het niet altijd makkelijk om problemen als diarree of constipatie ter sprake te brengen bij familie of vrienden. Bijgevolg sluiten sommige mensen zich af, omdat ze hun problemen verborgen willen houden. Dat is echter geen oplossing. Als de problemen je dagelijks leven verstoren, raadpleeg je best een arts.

Bij wie kan de patiënt terecht?

Door het stellen van vragen en het lichamelijk onderzoek kan de huisarts meestal al goed inschatten of je klachten bij PDS horen. Daarbij controleert hij ook of er tekenen zijn die mogelijk op een ernstige oorzaak wijzen. Een voorbeeld van zo’n ‘alarmsymptoom’ is bloedverlies bij de ontlasting, in korte tijd ongewild veel afvallen… In dat geval zal hij je meestal doorverwijzen naar een maag-darmspecialist. Zijn voordeel is dat hij in een multidisciplinaire omgeving samenwerkt met andere specialisten (internist, diëtist, psycholoog) aan de behandeling van eenzelfde patiënt. Op die manier kan de aandoening vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en aangepakt worden.

Wat kan je doen tegen PDS?

PDS kan vooralsnog niet verholpen worden met één geneesmiddel of therapie. De beste resultaten worden geboekt met een combinatie van multidisciplinaire maatregelen. Mogelijke behandelingen zijn de toediening van spasmolytica, pepermuntolie, het aanpassen van de voedingsgewoonten, stressbeheersing enzovoort. Aangezien het verloop van de klachten en de ernst ervan per persoon kunnen verschillen, is een aanpak op maat aangeraden, net als een persoonlijke follow-up.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Hersenen en darmen: onlosmakelijk verbonden 23 02 2011
Prikkelbare darm
Hersenen en darmen: onlosmakelijk verbonden

De link tussen de hersenen en de darmen: het enterale zenuwstelsel

Ons darmstelsel is geen orgaan als een ander. Het heeft een eigen zenuwstelsel, het zogenaamde entera...

Lees verder
Hypnose bij prikkelbare darm? 23 02 2011
Prikkelbare darm
Hypnose bij prikkelbare darm?

Prikkelbare darm en sociale fobie

Buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel? zo een 10 tot 20% van de westerse bevolking - het merendeel vrouwen - heeft last van het...

Lees verder
Prikkelbare darm: is een psycholoog nodig? 23 02 2011
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: is een psycholoog nodig?

Prikkelbare darm: de stressfactor

Tegenwoordig weten we dat bij de factoren die van belang zijn bij het ontstaan van het syndroom van prikkelbare darm stress en angst e...

Lees verder
Prikkelbare darm: zit het in het hoofd? 23 02 2011
Prikkelbare darm
Prikkelbare darm: zit het in het hoofd?

Als de prikkelbare darm zichtbaar is in de hersenen

Het prikkelbare darm syndroom is een functionele ziekte. Dat wil zeggen dat er geen aantasting is van een orgaan; en...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Telkens als ik mij in een stressvolle situatie bevind, begint mijn maag te rommelen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook