Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) - LMD: welke follow-up na de diagnose? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)


GETUIGENISSEN

LMD: welke follow-up na de diagnose?

LMD: welke follow-up na de diagnose?

Dr. Pieter Boghossian, oogarts in de Kliniek Sint-Jan

U hebt LMD? Dan is een goede follow-up noodzakelijk om de ziekte te behandelen en het verloop ervan te volgen. Dr. Pieter Boghossian beantwoordt al uw vragen!

Uw gezichtsvermogen is de laatste tijd verslechterd, en uw oogarts heeft de diagnose LMA (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie) gesteld? Dan is een goede follow-up de komende maanden zeer belangrijk, om uw ziekte te behandelen en het verloop ervan te volgen. Ontdek waarom en hoe vaak!

Welke follow-up is er nodig als de diagnose LMD eenmaal is gesteld?

“Alles hangt af van het type LMD. Gaat het om een droge vorm, de minst ernstige en meest voorkomende variant, dan volstaat meestal een jaarlijks bezoek aan de oogarts. Voor een droge LMD bestaat er geen enkele behandeling, maar via een jaarlijkse check-up kan de specialist wel nagaan of het netvlies en zijn fotoreceptoren nog intact zijn en de ziekte niet verergerd is.

Bij de natte vorm starten we met de behandeling zodra de eerste abnormale bloedvaten zich vormen. We dienen dan intravitreale injecties toe in het oog. Die bevatten een geneesmiddel dat de bloedvaten doet verdrogen. Deze bloedvaten veroorzaken immers inwendige bloedingen die de fotoreceptoren geleidelijk vernietigen.”

Hoe vaak moet een LMD-patiënt op consult bij de oogarts?

“Patiënten met een natte vorm van LMD hebben in de regel drie injecties nodig, gespreid over drie maanden. Na die drie inspuitingen evalueren we de toestand en gaan we na of er zich geen nieuwe abnormale bloedvaten meer hebben gevormd. Zo niet, dan is er nog slechts om de zes maanden een check-up nodig. Stellen we echter vast dat de LMD nog actief is en de bloedvaten van de macula verder zijn aangetast, dan dienen we opnieuw een reeks van drie injecties toe.”

Welke prognose kan de patiënt verwachten?

“Ofwel een stabilisatie, ofwel een verslechtering, als de LMD therapieresistent is. Maar opgelet: zelfs als de LMD zich gedurende een lange periode stabiliseert – soms zelfs verschillende jaren – , blijft het hervalrisico nadien toch bestaan.”

Op welke specifieke signalen moet de patiënt letten?

“De symptomen die wijzen op een verergerde LMD, komen neer op een verminderde gezichtsscherpte : er vormen zich nieuwe lijnvervormingspunten, de donkere vlek in het centrum van het gezichtsveld neemt toe….”

Welk levensstijladvies kunt u de patiënt geven?

“Alle factoren bannen die LMD kunnen bevorderen, onder meer roken. Verder is het aan te raden om evenwichtig te eten, bij voorkeur veel groenten en fruit (koolgroenten, courgettes, broccoli, spinazie, sinaasappelen, watermeloen…), maar ook vis die rijk is aan omega-3-vetzuren (haring, zalm, sardines…), noten en amandelen. Het zijn klassieke tips, maar ze blijven nuttig. Er bestaat ook een klein rooster, het “rooster van Amsler”, dat een gearceerd raster bevat. We raden aan om het om de twee à drie weken te gebruiken, om na te gaan of alles onder controle is en er zich geen symptomen voordoen. Hebt u de indruk dat de lijnen vervormd zijn of dat er gaten zijn in het rooster, dan is het tijd om een oogarts te raadplegen!”

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

26 06 2019
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Drie keer meer cognitieve stoornissen bij een verminderd gezichtsvermogen

Bescherm je ogen! Mensen met een verminderd gezichtsvermogen (bv. door retinopathie, cataract, LMD) lijden drie keer meer dan anderen aan cognitieve stoornissen (geheugen...

Lees verder
10 05 2017
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
DMLA: repérez les symptômes!

Une tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.

Lees verder

OPINIEPEILING

Uw vader heeft leeftijdgebonden maculadegeneratie. Sedert enkele maanden is zijn gezichtsvermogen erop achteruitgegaan. Hij beweert dat er niets aan te doen is. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook