Onvruchtbaarheid - Vruchtbaarheidsproblemen: welk medisch parcours? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Onvruchtbaarheid


GETUIGENISSEN

Vruchtbaarheidsproblemen: welk medisch parcours?

Vruchtbaarheidsproblemen: welk medisch parcours?

Catherine Rousseau, verpleegkundige in het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van de Cliniques universitaires Saint-Luc

Koppels met vruchtbaarheidsproblemen worden over het algemeen behandeld in een centrum voor medisch begeleide voortplanting. Het traject dat deze patiënten volgen, bestaat uit verschillende fases. Catherine Rousseau is verpleegkundige in het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van de Cliniques universitaires Saint-Luc en geeft ons wat meer uitleg.

Hoe verloopt het eerste consult in een voortplantingscentrum?

“Koppels komen meestal op advies van hun huisarts of gynaecoloog naar ons centrum voor begeleide voortplanting. Voor de eerste raadpleging bij de gynaecoloog van het centrum zijn best beide partners aanwezig, omdat de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw, de man of bij beiden kan liggen. Tijdens de raadpleging wordt eerst een volledige anamnese afgenomen. Daarbij verzamelen we alle gegevens over de algemene medische voorgeschiedenis van het koppel, de gynaecologische antecedenten en de menstruatiecyclus van de vrouw, de frequentie van de geslachtsbetrekkingen, de leefgewoonten van elk van beide partners enz. Daarna volgt een klinisch onderzoek.

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd?

“In de tweede fase doen we aanvullende onderzoeken bij de vrouw en de man om de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen te achterhalen. Bij beide partners wordt een volledig bloedonderzoek gedaan. Ze worden daarmee gescreend op de verschillende overdraagbare ziektes of ziektes die een impact hebben op de vruchtbaarheid. Ook de schildklierhormoonspiegel in het bloed wordt gemeten (schildklierstoornissen kunnen problemen geven om zwanger te worden). Bij de vrouw onderzoekt men daarnaast ook de verschillende preconceptuele parameters, zoals de immuniteit voor het cytomegalovirus, rodehond en toxoplasmose. Verder wordt ook de concentratie van bepaalde hormonen gemeten om zo de ovariële reserve te bepalen. Dat is het vermogen van de eierstokken om goede eicellen voort te brengen. Aanvullend is er ook een echografie. Bij de man voeren we een spermiogram uit om de parameters van het sperma te beoordelen. Afhankelijk van de uitslag wordt er meteen een behandeling opgestart of vraagt de arts nog bijkomende onderzoeken aan, zoals genetische tests.”

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

“De voortplantingsgeneeskunde biedt een waaier aan mogelijkheden aan. De strategie wordt op maat van de individuele koppels uitgestippeld.

  • Heelkunde: wordt vooral toegepast voor zogenoemde mechanische problemen (bijv. afgesloten eileiders).
  • Opvolgen van de menstruatiecyclus: via een meting van de hormoonspiegel en een echografie wordt de menstruatiecyclus gemonitord en vragen we het koppel gewoon om geslachtsverkeer te hebben op het ogenblik van de eisprong (follow-up van natuurlijke cyclus). Als er geen eisprong plaatsvindt, wordt de eisprong met injecties gestimuleerd (follow-up van gestimuleerde cyclus).
  • Intra-uteriene inseminatie: op het ogenblik van de (natuurlijke of gestimuleerde) eisprong spuit de arts een hoge concentratie zaadcellen in de baarmoederholte. Het sperma kan van de partner of van een donor zijn.
  • de eicel van de vrouw (of van een vrouwelijke donor) wordt in het labo met zaadcellen van de partner (of een donor) bevrucht. Daarna wordt het embryo (of eventueel meerdere embryo‘s) in de baarmoeder geplaatst. Vooraf krijgt de vrouw een stimuleringsbehandeling om genoeg rijpe eicellen te hebben. Die worden dan met een punctie onder echografische controle opgezogen.”

Welke rol speelt u als verpleegkundige?

“De behandeling van vruchtbaarheidsproblemen is multidisciplinair. De gynaecologen nemen een centrale plaats in, maar rond de koppels die op consult komen is een heel team van zorgverstrekkers actief: psychologen, voedingsdeskundigen, specialisten in de functionele geneeskunde van de vruchtbaarheid enz. De verpleegkundigen staan permanent in contact met de patiënten. We doen de bloedafnames en leren de patiënten hoe ze thuis de dagelijkse injecties moeten toedienen. Maar we zien hen ook om de andere dag op consult om bloed af te nemen en de evolutie van hun cyclus te volgen. Als er een punctie van een eicel moet gebeuren, bellen we de patiënte op om de punctie te plannen. We vangen de patiënte en haar partner ook op; ze kunnen bij ons terecht met hun angsten en hun persoonlijke verhaal. We voeren ook de zwangerschapstests uit en brengen hen telefonisch op de hoogte van de uitslag. We kennen de koppels en de vragen en zorgen waarmee ze zitten goed. Ze praten er met ons vrij makkelijk over en we nemen ook de tijd om naar hen te luisteren. We hebben ook een telefonische permanentie; via die lijn kunnen ze ons op elk moment bellen. Het koppel is onze eerste prioriteit en we hebben allemaal een opleiding in therapeutische communicatie en hypnose gevolgd om onze hulprelatie te verbeteren.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

De zaadkwaliteit van mannen gaat erop achteruit 10 04 2023
Onvruchtbaarheid
De zaadkwaliteit van mannen gaat erop achteruit

"De zaadkwaliteit van mannen gaat erop achteruit", vertelt Frauke Vanden Meerschaut (UZ Gent) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zo'n 17,5 procent van alle volwassenen, o...

Lees verder
Alles te weten komen over ovariële stimulatie 24 09 2018
Onvruchtbaarheid
Alles te weten komen over ovariële stimulatie

Wat is ovariële stimulatie?

Ovariële stimulatie is een medicamenteuze behandeling om de productie van rijpe follikels door de eierstokken te bevorderen en zodoende een...

Lees verder
Wat is de eicelvoorraad of ovariële reserve? 17 07 2018
Onvruchtbaarheid
Wat is de eicelvoorraad of ovariële reserve?

De ovariële reserve komt overeen met het aantal eicellen in de primordiale follikels die zich op een specifiek levensmoment in de eierstokken bevinden. De follikels zijn...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

14 06 2019
Onvruchtbaarheid
Een vruchtbaarheidsapp? Ja, maar ...

Er bestaan veel apps die ons vertellen wanneer we het best onder de lakens duiken om meer kans te maken op een zwangerschap. Het is natuurlijk wel interessant om meer inz...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook