Basaalcelcarcinoom - Basaalcelcarcinoom: omgaan met de angst voor recid | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Basaalcelcarcinoom


GETUIGENISSEN

Basaalcelcarcinoom: omgaan met de angst voor recidief

Basaalcelcarcinoom: omgaan met de angst voor recidief

Marleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.

Na behandeling van een basaalcelcarcinoom is een regelmatige controle nodig. Een gesprek met een psycholoog kan helpen om het risico op recidief een plaats te geven.

De kans op recidieven is vrij groot bij basaalcelcarcinoom. Hoe wordt dat door de patiënten ervaren?

Meestal is er inderdaad angst voor herval. Vooral de medische controles zijn stresserend. Mensen reageren verschillend, afhankelijk van de ernst van de ziekte, de informatie die ze kregen, hun draagkracht en persoonlijkheid. De meesten reageren optimistisch, laten zich jaarlijks medisch volgen en hebben vertrouwen. Anderen maken zich zorgen om elk vlekje en contacteren heel dikwijls hun arts omdat ze bang zijn voor een nieuw basaalcelcarcinoom. Maar er zijn ook mensen die de ziekte ontkennen en de jaarlijkse controle in de wind slaan. Sommigen beseffen niet dat er een risico bestaat op nieuwe huidletsels. Belangrijk is dat mensen van hun arts duidelijke informatie krijgen over de ziekte, de behandelmogelijkheden en het belang van een regelmatige medische opvolging.

Hoe stelt u erg angstige mensen gerust?

Bij paniek is het belangrijk om na te gaan waarom de paniek ontstaan is. Meestal kan men deze mensen geruststellen door duidelijke informatie te geven over de behandeling en de positieve vooruitzichten. Sommige types basaalcelcarcinoom, zoals de grillige  vormen of de agressieve groeitypes, kunnen een ongunstige evolutie hebben, maar dat is uiterst zeldzaam. De regelmatige medische controles verwaarlozen, kan echter leiden tot een vergevorderd stadium van basaalcelcarcinoom, wat dan weer veel moeiijker te behandelen is.

Als psychologen richten we ons op het vergroten van de draagkracht en het verbeteren van de coping strategieën. Dat betekent dat we hen leren beter omgaan met stress, teleurstellingen en tegenslagen.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Doelgerichte behandeling tegen uitgebreid basaalcelcarcinoom 27 01 2015
Basaalcelcarcinoom
Doelgerichte behandeling tegen uitgebreid basaalcelcarcinoom

Nieuwe behandelingsoptie

Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook