HIV-AIDS - Hiv-aids: de toekomstverwachtingen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

HIV-AIDS


GETUIGENISSEN

Hiv-aids: de toekomstverwachtingen

Hiv-aids: de toekomstverwachtingen

Koen Block, lid van de European Aids Treatment Group (EATG) en hiv-patiënt (45) & Prof. Michel Moutschen, diensthoofd infectieziekten en interne geneeskunde van het CHU Liège

De behandeling van hiv en aids is de jongste decennia enorm geëvolueerd. Maar wat zijn de toekomstverwachtingen inzake therapieën? Een arts en een patiënt geven elk hun visie.

Hoe hebt u de evolutie in de behandeling van hiv/aids ervaren?

Koen Block: Met de komst van de proteaseremmers eind jaren 1990 bestond de therapie uit een hoog aantal pillen die zwaarder waren en moeilijker in te nemen in vergelijking met nu. De nevenwerkingen hadden een impact op mijn dagelijks leven. Vandaag worden hiv-patiënten veel sneller behandeld, waardoor hun immuunsysteem meer intact blijft. De medicatie is ook minder toxisch dan vroeger. Onze levenskwaliteit is nu veel beter.

Prof. Moutschen: Eind jaren 1990 was het niet evident om patiënten te overtuigen van hun behandeling te volgen. Maar die behandeling stond voor hen gelijk aan overleven, dus het was wel degelijk de moeite om de bijwerkingen (zoals diarree en misselijkheid) erbij te nemen. Tegenwoordig zijn die bijwerkingen miniem, waardoor de meeste patiënten minder terughoudend zijn. De medicatie is bovendien eenvoudiger in te nemen dan vroeger. De drie onderdelen van de tritherapie zitten nu vervat in één capsule, die de patiënt slechts één keer per dag moet nemen.

Wat zijn voor u vandaag de grootste problemen door de behandeling?

Koen Block: Door de medicatie die ik jarenlang innam, heb ik wel wat blijvende fysieke schade opgelopen. Ik heb neuropathische pijnen, diabetes, verhoogde bloeddruk … Maar de geneesmiddelen redden wel mijn leven.

Prof. Moutschen: Ik denk vooral aan de problemen op lange termijn. Volgens klinisch onderzoek zijn de behandelingen onschadelijk, maar wat de nieuwe generatie antiretrovirale middelen betreft, meer bepaald de integraseremmers, ontbreekt het aan vijf tot tien jaar perspectief. Die middelen zijn erg krachtig en worden zeer goed getolereerd, maar wat bij een zwangerschap? Mogen we zwangere vrouwen die middelen voorschrijven of voorzien we dan beter een behandeling van de oudere generatie, die meer bijwerkingen heeft, maar waarvan de langetermijneffecten beter gekend zijn?

Verwacht u nog belangrijke doorbraken in de strijd tegen hiv/aids?

Koen Block: Ik denk dat de medicamenteuze therapie nog eenvoudiger zal worden. Dat zal het comfort van de patiënt en de therapietrouw vergroten. Anderzijds zoeken wetenschappers naar middelen die het natuurlijke immuunsysteem versterken, bijvoorbeeld via een therapeutisch vaccin.

Prof. Moutschen: Bitherapie kan een manier zijn om de behandeling te vereenvoudigen. In tegenstelling tot tritherapie zitten hier geen reverse-transcriptaseremmers in vervat. Het gaat om een mogelijk giftige component, meer bepaald voor de mitochondriën. Op korte termijn kan bitherapie doen wat ze moet: de patiënt zal een ondetecteerbare virale lading en een stabiel CD4-gehalte vertonen, en zal niet besmettelijk zijn voor zijn of haar partner. Het is interessant om die strategie te bestuderen, maar er moet meer onderzoek naar gevoerd worden.

Wat zijn uw toekomstverwachtingen?

Koen Block: Het zou ideaal zijn als er een echt geneesmiddel tegen hiv/aids gevonden wordt of dat er een preventief vaccin ontwikkeld wordt dat een infectie met het hiv-virus voorkomt. Zover zijn we echter nog niet. Ik zou het al geruststellend vinden als er een behandeling komt die ook op langere termijn veiliger is.

Prof. Moutschen: Een preventief vaccin zou inderdaad kunnen worden ontwikkeld, maar we zijn er nog lang niet. Langwerkende behandelingen met injecties komen er echter wel al aan. Het voordeel daarvan: zo’n intramusculaire injectie zou dan bijvoorbeeld slechts om de twee weken of om de twee maanden moeten gebeuren.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Aids: een onrustwekkend aantal niet-gediagnosticeerde hivinfecties 30 11 2021
HIV-AIDS
Aids: een onrustwekkend aantal niet-gediagnosticeerde hivinfecties

Volgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn....

Lees verder
Unity: een gids die hiv-patiënten helpt om in alle openheid te praten met hun arts 29 03 2019
HIV-AIDS
Unity: een gids die hiv-patiënten helpt om in alle openheid te praten met hun arts

In het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige ... Zij informeren hiv-...

Lees verder
World Aids Day: op weg naar 2018! 01 12 2017
HIV-AIDS
World Aids Day: op weg naar 2018!

Welke grote vorderingen zijn er in de loop van 2017 gemaakt?

De eerste grote stap vooruit in 2017 was de terugbetaling van PreP, een preventiestrategie waarbij mensen...

Lees verder
Unity: een gespreksgids voor mensen met hiv 03 10 2017
HIV-AIDS
Unity: een gespreksgids voor mensen met hiv

Waarvoor dient de tool Unity?

Tijdens de consultaties in het ziekenhuis wordt de gezondheid van de patiënt geëvalueerd en wordt de behandeling indien nodig aangepast. N...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

24 07 2019
HIV-AIDS
Steeds minder seks?

Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Dépression
Medipedia facebook