HIV-AIDS - Aids is nog altijd niet uitgeroeid | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

HIV-AIDS


GETUIGENISSEN

Aids is nog altijd niet uitgeroeid

Aids is nog altijd niet uitgeroeid

Joëlle Defourny, directrice van vzw Sida Sol

Op 1 december heeft Wereldaidsdag plaats. Waarom een dergelijk evenement, en hoe zit het anno 2011 met aids in België? Tekst en uitleg van Joëlle Defourny, directrice van de Luikse vereniging Sida Sol.

Wat is het doel van Wereldaidsdag?

We komen samen met partnerverenigingen en patiënten, om niet alleen het grote publiek maar ook de politici er aan te herinneren dat aids nog altijd niet uitgeroeid is. Dat wordt de rest van het jaar wel eens vergeten. We vinden dat we te weinig steun krijgen uit politieke hoek. We hebben nochtans voldoende middelen nodig om te blijven vechten tegen deze infectie, die dagelijks nog altijd drie personen treft in België. Daarnaast biedt Wereldaidsdag iedereen ook de kans om zijn solidariteit te betonen.

Kan de mediaberichtgeving over aids nog altijd beter?

Zeker, want er is nog maar weinig veranderd op dat vlak. Er circuleren nog steeds veel foute ideeën over aids. Irrationele angsten bijvoorbeeld, zoals de misvatting dat overdracht van het virus mogelijk is via muggen, wc-brillen… Ook gezondheidsprofessionals zijn niet altijd goed geïnformeerd. Zo weten sommigen niet dat hiv-patiënten wel degelijk kinderen mogen krijgen mits een aangepaste opvolging. Bovendien krijgen patiënten nog altijd af te rekenen met discriminatie: ze worden uitgesloten op de arbeidsmarkt, krijgen geen verzekering of mogen niet binnen in sommige gemeenschapsvoorzieningen (rusthuizen, kinderdagverblijven enz.).

Wat waren de belangrijkste stappen vooruit in de strijd tegen aids?

De lancering van de tritherapie in 1996 was echt een mirakel op zich. Patiënten die dachten dat ze veroordeeld waren, hadden ineens toch nog een toekomst voor zich, konden weer aan het werk…

Andere vooruitgang: de toegang tot “behandeling na blootstelling” voor het grote publiek na onveilige seks.

Ook de ontwikkeling van sneltests (die al na ongeveer een halfuur uitsluitsel geven) is een belangrijke stap om risicopatiënten op te sporen die weinig toegang hebben tot gezondheidszorg.

Bovendien blijven de behandelingsmogelijkheden voortdurend evolueren. Zo zijn er nieuwe moleculen op de markt gekomen, en de perspectieven zijn bijzonder hoopgevend.

Naar aanleiding van Wereldaidsdag worden in het hele land tal van acties georganiseerd. Meer info over het programma vindt u op www.sensoa.be/campagne/wereldaidsdag-2011

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Wereldaidsdag: meer aandacht 23 02 2011
HIV-AIDS
Wereldaidsdag: meer aandacht

Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses

Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. M...

Lees verder
Aids, een ziekte in (r)evolutie 23 02 2011
HIV-AIDS
Aids, een ziekte in (r)evolutie

Aids, een complexe ziekte

Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

24 07 2019
HIV-AIDS
Steeds minder seks?

Uit verschillende (hoofdzakelijk Amerikaanse, maar ook andere) onderzoeken blijkt dat we steeds minder seksuele betrekkingen hebben.
In de Verenigde Staten zegt 23% van...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

ZIEKTES

Dépression
Medipedia facebook