Lucien, 67 jaar
In 2007 onderging Lucien een niertransplantatie. Sindsdien houdt hij zijn orgaan in goede conditie door regelmatig te bewegen en gezond te leven. Ook fietste hij al meerdere keren de Mont Ventoux op, samen met andere getransplanteerden.
Waarom had u een niertransplantatie nodig?
Ik had polycystische nieren (ADPKD), een erfelijke aandoening met cysten in de nieren, wat leidt tot nierfalen. Voor mijn transplantatie kreeg ik peritoneale nierdialyse. Toen ik 55 jaar was, kwam ik op de wachtlijst van Eurotransplant terecht voor een transplantatie. Op het ogenblik dat ik in Leuven op de pretransplantatieraadpleging kwam, vroeg ik of ik voor en na de transplantatie nog de Mont Ventoux mocht beklimmen. Professor Monbaliu die ik toen ontmoette, beloofde om samen mee de Mont Ventoux op te fietsen na mijn transplantatie.
Wanneer hebt u uw transplantatie gekregen?Na twee jaar werd ik geopereerd. Maar door complicaties voelde ik mij erna niet ‘herboren’. Prof. Monbaliu herinnerde mij toen aan zijn belofte om samen de Mont Ventoux te beklimmen. Dat doel gaf me een extra stimulans om te trainen.
In 2008 ben ik samen met de dokter, verpleegkundigen en enkele getransplanteerden naar de top van de Mont Ventoux gefietst. Dat was overweldigend. Daaruit is de vereniging Transplantoux ontstaan. Transplantoux promoot gezond leven en gezond bewegen, en organiseert daarvoor veel workshops en allerhande activiteiten om dat samen met anderen te doen.
Om de twee jaar keert Transplantoux terug naar haar roots met een beklimming van de Mont Ventoux. Door samen gezond te leven en te bewegen, zeggen wij aan de nabestaanden van onze donoren: bedankt voor deze nieuwe kans!
Deel en print dit artikel
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://...
Het is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...
Lees verderNa een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.
Lees verderOm het risico op infectie na een transplantatie te beperken, is het van essentieel belang om zorg te dragen voor hygiëne. Een paar eenvoudige tips kunnen u daarbij helpen...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen