Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
Aspirine, paracetamol en ibuprofen mogen dan al vrij te koop zijn, ze zijn niet onschuldig. U moet ze met voorzichtigheid gebruiken en enkele voorzorgen nemen!
Verschillende geneesmiddelen tegen keelpijn (paracetamol, aspirine enz.) zijn vrij te koop in de apotheek. Maar opgelet: ze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller. In de juiste dosis verlicht hij doeltreffend pijn en koorts. Wel heeft hij geen enkel effect op de ontsteking. Om de weefsels te doen ontzwellen, neemt u dan ook beter een ontstekingsremmer, zoals acetylsalicylzuur (aspirine) of ibuprofen, die ook een pijnstillende werking hebben.
Welk geneesmiddel u ook kiest, het is essentieel om u aan de voorgeschreven dosis te houden, en die varieert naargelang uw gewicht en leeftijd. Lees altijd aandachtig de bijsluiter. In hoge dosis kan paracetamol tot blijvende leverbeschadiging leiden. Ontstekingsremmers kunnen dan weer maagproblemen (maagzweren) veroorzaken. Vraag bij twijfel altijd raad aan uw apotheker.
Omdat een ontstekingsremmer maagdarmstoornissen kan veroorzaken, zult u hem iets beter verdragen als u hem inneemt met wat voedsel. Respecteer ook de tussentijd tussen twee innames. Voor paracetamol is dat meestal vier uur, bij kinderen zelfs zes uur. Het is hoe dan ook ideaal om de aangepaste dosis te nemen, maar wel gedurende een minimumaantal dagen. Op die manier verkleint u het risico op bijwerkingen.
Net als alle geneesmiddelen kunnen paracetamol, aspirine en andere ontstekingsremmersbijwerkingen veroorzaken. Ze kunnen ook interageren met andere stoffen, of gecontra-indiceerd zijn bij sommige patiënten. Als u zwanger bent, lever-, maag-, nier- of hartproblemen of een allergie hebt (gehad), vraag dan altijd advies aan uw arts. Hij zal u de meest geschikte pijnstiller en/of ontstekingsremmer voorschrijven. Meld hem ook alle eventuele bijwerkingen. En ook als de pijn verergert of langer dan vijf dagen duurt, of als u meer dan twee à drie dagen koorts hebt, moet u uw arts raadplegen.
Deel en print dit artikel
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden...Allergie: welke impact op onze keel?
U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hi...
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimme...
10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de...Een keelontsteking van bacteriële oorsprong
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen