Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Loopneus, prikogen, niezen... : allemaal typische allergieklachten. Hoort ook keelpijn thuis in dit rijtje vervelende symptomen?
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden beschouwd. Bij een luchtwegallergie door pollen of huismijten raakt de keel geïrriteerd en ontstaan er slijmvliesletsels. Een echte toegangspoort voor virale of bacteriële infecties.
Zijn allergiepatiënten dan echt gedoemd om voortdurend rond te lopen met een zakdoek in de ene hand en een doosje hoesttabletten in de andere? Niet noodzakelijk. Een allergische reactie gaat gepaard met een ontsteking en een verzwakte afweer, en dus ook een verhoogd infectierisico. Maar hoe groot is dat risico? 'Wanneer een patiënt herhaaldelijk klaagt over keelpijn, voeren we meestal een allergietest uit', aldus dr. Caroline de Toeuf, KNO-arts in de Cliniques universitaires Saint-Luc. 'Aanhoudende keelpijn hangt echter niet automatisch samen met allergie. Het is veeleer een bevorderende factor dan een rechtstreekse oorzaak.' Geen paniek dus als u allergisch bent.
Nu de winter voor de deur staat, zijn pollen en andere grasachtigen eindelijk gedoemd tot verdwijnen. Huismijten daarentegen blijven ons kwellen, goed verborgen in de dikke tapijten van oververwarmde vertrekken. U wilt het probleem grondig aanpakken? Dan zijn er drie mogelijke oplossingen. De beste is uiteraard: allergenen vermijden, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Blijven over: symptomatische behandelingen (zoals antihistaminica) en desensibilisatie, de enige methode die het allergieprobleem echt kan overwinnen. Desensibilisatie is echter een langetermijnbehandeling die meestal verschillende jaren duurt. Aan u om uit te maken of het de moeite loont.
Deel en print dit artikel
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden...Allergie: welke impact op onze keel?
U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hi...
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimme...
10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de...Een keelontsteking van bacteriële oorsprong
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen