Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Mondcandidose is een infectie door abnormale woekering van mondschimmels. Ze treft vooral personen met verzwakte afweer.
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimmelinfectie tot gevolg: candidose (ook wel candida of candidiasis genoemd). Dit soort infectie moet ernstig genomen worden, want ze wijst vrijwel altijd op een onderliggende aandoening. Is die aandoening nog niet bekend, dan moet ze zo snel mogelijk opgespoord worden, want als ze onbehandeld blijft, kan ze ontaarden in oesofagitis (infectie van het slokdarmslijmvlies).
Een gewijzigde afweer is een gunstige voedingsbodem voor candidose en kan ontstaan door inname van antibiotica of afweeronderdrukkende middelen (cortisone), of bij een belangrijke hormonale wijziging (zwangerschap, diabetes enz.). Mondcandidose ontwikkelt zich makkelijker bij personen die te weinig speeksel produceren, een tandbeugel dragen of aan aids lijden.
Candidose gaat gepaard met een prikkelend en branderig gevoel, niet alleen in de keel, maar ook in de wangen en de mond. Het inslikken van warme of zeer koude producten is bijzonder pijnlijk. Candidose veroorzaakt ook een witachtige afzetting in de mond.
Om de diagnose te bevestigen, neemt de arts een monduitstrijkje dat hij nadien laat analyseren. Een candida-infectie is vrij makkelijk te behandelen: mondbaden en orale toediening van antimycotica (schimmelwerende middelen) kunnen de aandoening al na enkele dagen genezen.
Deel en print dit artikel
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden...Allergie: welke impact op onze keel?
U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hi...
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimme...
10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de...Een keelontsteking van bacteriële oorsprong
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen