Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:12
Keelpijn, koorts, gezwollen amandelen? U hebt vaak last van keelontstekingen?Dan kampt u misschien met een chronisch probleem. Tekst en uitleg.
Om de juiste diagnose te stellen, moet het allereerst vaststaan dat de herhaalde keelontstekingen wel degelijk keelontstekingen zijn. Veel mensen hebben immers de neiging om banale keelpijn te verwarren met een keelontsteking, terwijl dat twee totaal verschillende dingen zijn. Een keelontsteking (angina) is een infectie van de keelamandelen die veroorzaakt wordt door een bacterie of virus. Keelpijn daarentegen kan het gevolg zijn van gewone irritatie. De oorzaken van die irritatie? Een allergie of gastro-oesofagale reflux (terugvloeiend maagzuur) bijvoorbeeld. Er bestaan echter geen 1.001 oplossingen om er zeker van te zijn dat u een keelontsteking hebt: stap gewoon naar uw huisarts!
Vanaf 7 keelontstekingen in eenzelfde jaar of gedurende twee jaar 4 à 5 keelontstekingen per jaar. Hebt u vaak last van keelontstekingen, maar beantwoordt u niet aan één van beide criteria, dan staat er u maar één ding te doen: de ontsteking telkens goed verzorgen en geduld oefenen.
Herhaalde keelontstekingen veroorzaken geen andere problemen dan eenmalige ontstekingen; behalve dan ergernis. De meest voorkomende klachten zijn slikproblemen door keelpijn.
Bij chronische keelontsteking wordt zeer vaak chirurgische verwijdering van de keelamandelen (amygdalectomie) aangeraden. Deze ingreep is compleet onschuldig en gebeurt onder algemene verdoving. Het resultaat is 100% doeltreffend: geen keelamandelen meer, betekent ook: geen keelontstekingen meer!
Deel en print dit artikel
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden...Allergie: welke impact op onze keel?
U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hi...
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimme...
10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de...Een keelontsteking van bacteriële oorsprong
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen