Buikgriep - Wat mogen patiënten met buikgriep eten? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Buikgriep


GETUIGENISSEN

Wat mogen patiënten met buikgriep eten?

Wat mogen patiënten met buikgriep eten?

Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.

Niet makkelijk om te weten wat je wel en niet mag eten als je diarree hebt! Tekst en uitleg van Jessica Wouters, diëtiste en voedingsdeskundige.

Welke producten zijn te mijden bij diarree?

Vezelrijke producten, want die stimuleren de darmtransit, wat niet wenselijk is bij diarree. Er zitten veel vezels in volkoren zetmeelproducten (bruin brood, volkorenrijst...), groenten en fruit (vooral rauw), en peulvruchten (linzen, gedroogde bonen...). Ook gebakken vetstoffen zijn uit den boze, want ze irriteren het spijsverteringskanaal.

Wat mogen we dan wel eten?

Het is belangrijk om geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat het lichaam kan opnemen. Ik raad aan om te beginnen met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood), want die hebben een licht constiperend effect. Daarnaast ook met goed gekookte groenten. Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.

En drinken?

Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel. Vermijd uiteraard ook alcoholische dranken, want die verergeren uitdroging nog.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Mag ik nog eten als ik buikgriep heb? 24 02 2011
Buikgriep
Mag ik nog eten als ik buikgriep heb?

Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...

Lees verder
Andere oorzaken van diarree 24 02 2011
Buikgriep
Andere oorzaken van diarree

Diarree en braken zijn de klassieke symptomen van gastro-enteritis. Maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie van het type pneumonie (longontstekin...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat eet u als u buikgriep hebt?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook