Een probioticum is een levend micro-organisme (bacteriën, gisten...) dat, als het in voldoende hoeveelheid ingenomen wordt, een heilzaam effect heeft dat sterker is dan bij algemene voeding. Maar de ene stam is de andere niet! Een 'goed' probioticum moet specifiek, gedocumenteerd en klinisch bestudeerd zijn. Het moet ongevaarlijk zijn voor het organisme, maagzuurbestendig zijn, voldoen aan strikte productie- en bewaringsvoorwaarden...
Er zijn er verschillende, waaronder de gist Saccharomyces boulardii CNCM I-745, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri Protectis (of Lactobacillus reuteri DSM 17938) en andere. Voor de gist Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zijn er twee indicaties erkend in België:
Saccharomyces boulardii CNCM I-745 is in België geregistreerd als geneesmiddel. Van Lactobacillus rhamnosus GG, die aanwezig is in sommige voedingssupplementen, is bewezen dat hij de duur van acute diarree significant vermindert, vooral bij rotavirus gastro-enteritis. Er bestaan ook andere voedingssupplementen, zoals een combinatie van probiotica en prebiotica. Van dit supplement is in België voor het eerst het nut bestudeerd bij diarree bij kinderen in de ambulante geneeskunde.
Om de doeltreffendste producten te kiezen, stapt u beter naar een arts of apotheker. Die kan u dan de best gedocumenteerde en meest wetenschappelijk bestudeerde stammen aanraden.
Vezelrijke producten, want die stimuleren de darmtransit, wat niet wenselijk is bij diarree. Er zitten veel vezels in volkoren zetmeelproducten (bruin brood, volkorenrijst...), groenten en fruit (vooral rauw), en peulvruchten (linzen, gedroogde bonen...). Ook gebakken vetstoffen zijn uit den boze, want ze irriteren het spijsverteringskanaal.
Het is belangrijk om geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat het lichaam kan opnemen. Ik raad aan om te beginnen met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood), want die hebben een licht constiperend effect. Daarnaast ook met goed gekookte groenten. Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel. Vermijd uiteraard ook alcoholische dranken, want die verergeren uitdroging nog.
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderDiarree en braken zijn de klassieke symptomen van gastro-enteritis. Maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie van het type pneumonie (longontstekin...
Lees verderProf. Yvan Vandenplas, gastropediater en diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel
Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen