Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.
Niet makkelijk om te weten wat je wel en niet mag eten als je diarree hebt! Tekst en uitleg van Jessica Wouters, diëtiste en voedingsdeskundige.
Vezelrijke producten, want die stimuleren de darmtransit, wat niet wenselijk is bij diarree. Er zitten veel vezels in volkoren zetmeelproducten (bruin brood, volkorenrijst...), groenten en fruit (vooral rauw), en peulvruchten (linzen, gedroogde bonen...). Ook gebakken vetstoffen zijn uit den boze, want ze irriteren het spijsverteringskanaal.
Het is belangrijk om geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat het lichaam kan opnemen. Ik raad aan om te beginnen met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood), want die hebben een licht constiperend effect. Daarnaast ook met goed gekookte groenten. Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel. Vermijd uiteraard ook alcoholische dranken, want die verergeren uitdroging nog.
Deel en print dit artikel
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderDiarree en braken zijn de klassieke symptomen van gastro-enteritis. Maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie van het type pneumonie (longontstekin...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen