Chronische lymfoïde leukemie - Lymfatische leukemie, leeftijd en behandelingen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Chronische lymfoïde leukemie


GETUIGENISSEN

Lymfatische leukemie, leeftijd en behandelingen

Lymfatische leukemie, leeftijd en behandelingen

Prof. dr. André Bosly, hematoloog, CHU-UCL Mont-Godinne, Yvoir

Chronische lymfoïde leukemie (CLL) is een bloedkanker die vaker oude patiënten treft. De voorgestelde behandelingen kunnen wisselen naargelang de leeftijd.

Is de prognose er in de laatste jaren op vooruitgegaan?

Vandaag is het mogelijk geworden om de patiënten met een ongunstige evolutie beter te bepalen en hen een agressievere behandeling voor te stellen. Bij patiënten in goede fysieke conditie, ongeacht de leeftijd, heeft de combinatiebehandeling van fludarabine, cyclofosfamide en immunotherapie (rituximab) een duidelijke verbetering van de levensduur met zich meegebracht. Ook de chemotherapie is erop vooruitgegaan. Bij oudere patiënten heeft een recente studie een stijging van de levensduur zonder ziekteprogressie met bendamustine aangetoond, in vergelijking met chloorambucil: 15% meer patiënten zijn na vijf jaar nog in leven.

Neemt het aantal patiënten met chronische lymfoïde leukemie toe?

Ja, maar dat is alleen te wijten aan de langere levensduur van de algemene bevolking. Vermits chronische lymfoïde leukemie met de leeftijd steeds vaker voorkomt, zien wij logischerwijze meer patiënten. Maar het aantal patiënten per leeftijdscategorie is niet gestegen. De verdeling volgens de stadia van Binet is als volgt: 70% van de patiënten met chronische lymfoïde leukemie is in stadium A, 20% in stadium B en slechts 10% in stadium C.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Lymfoïde leukemie: controle en alarmtekens 12 03 2012
Chronische lymfoïde leukemie
Lymfoïde leukemie: controle en alarmtekens

Controle-onderzoeken

Precies omdat de ziekte evolueert, zij het traag, is een regelmatige controle van bloed, lichamelijk onderzoek en andere testen noodzakelijk. Wie...

Lees verder

OPINIEPEILING

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook