Vandaag is het mogelijk geworden om de patiënten met een ongunstige evolutie beter te bepalen en hen een agressievere behandeling voor te stellen. Bij patiënten in goede fysieke conditie, ongeacht de leeftijd, heeft de combinatiebehandeling van fludarabine, cyclofosfamide en immunotherapie (rituximab) een duidelijke verbetering van de levensduur met zich meegebracht. Ook de chemotherapie is erop vooruitgegaan. Bij oudere patiënten heeft een recente studie een stijging van de levensduur zonder ziekteprogressie met bendamustine aangetoond, in vergelijking met chloorambucil: 15% meer patiënten zijn na vijf jaar nog in leven.
Ja, maar dat is alleen te wijten aan de langere levensduur van de algemene bevolking. Vermits chronische lymfoïde leukemie met de leeftijd steeds vaker voorkomt, zien wij logischerwijze meer patiënten. Maar het aantal patiënten per leeftijdscategorie is niet gestegen. De verdeling volgens de stadia van Binet is als volgt: 70% van de patiënten met chronische lymfoïde leukemie is in stadium A, 20% in stadium B en slechts 10% in stadium C.
Ik vermoed dat ik al vele jaren lymfeklierknobbeltjes in hals en lies had, maar besteedde er geen aandacht aan. Nadat mijn vader stierf aan longkanker (hij was een verstokte roker), nam ik enkele dagen vrij en trok naar Barcelona. Daar liep ik een verkoudheid op waarbij de lymfeklieren in de hals fors groter werden. Ook in de lies verschenen knobbels. Toen ik bij mijn huisarts ging, stelde deze vast dat ook mijn milt vergroot was en goed voelbaar links onder de ribbenboog.
De diagnose van lymfoïde leukemie werd gesteld na een eerste bloedonderzoek dat al een verhoging van de witte bloedcellen toonde. Bij een controle enkele maanden later was hun aantal al bijna verdubbeld. Ik had bovendien merkers die op een snelle ziekteprogressie wezen. Na drie kuren van chemotherapie plus immunotherapie was het aantal bloedkankercellen gelukkig al aanzienlijk gedaald. Op de CT-scan waren de lymfeklier- en miltvergrotingen goed afgenomen. Sindsdien zijn de bloedcontroles stabiel gebleven. Ik voel mij nu goed, eet goed en mijn gewicht blijft gelijk.
Precies omdat de ziekte evolueert, zij het traag, is een regelmatige controle van bloed, lichamelijk onderzoek en andere testen noodzakelijk. Wie...
Lees verderKanker is vaak de aanleiding om slechte gewoonten te verbannen en een gezonde(re) levensstijl te hebben. Hoe paradoxaal het ook moge klinken, de extrem...
Lees verderProf. dr. André Bosly, hematoloog, CHU-UCL Mont-Godinne, Yvoir
Leon, 64 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen