Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Constipatie en aambeien staan sterk met elkaar in verband. Door constipatie te behandelen kan vaak ook aan aambeien worden verholpen!
Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezette bloedvaten onder het slijmvlies in het kanaal van de aars. Als die bloedvaten te sterk uitzetten, veroorzaakt dat klachten. Bloedingen, een zwaartegevoel in de aars en jeuk in de aars zijn de voornaamste symptomen.
Aambeien houden sterk verband met problemen van constipatie. Bij constipatie wordt inderdaad herhaaldelijk hard geperst waardoor op lange termijn de elasticiteit van het kanaal van de aars vermindert. Aambeien zijn dan ook bijna altijd een rechtstreeks gevolg van constipatie, maar het omgekeerde is niet het geval. Sommige mensen met chronische constipatie krijgen nooit aambeien omdat de individuele anatomische factoren hierbij ook een rol spelen.
De enige methode om aambeien te voorkomen is constipatie bestrijden. We herinneren eraan dat maatregelen op gebied van voeding en levenswijze hier het eerst dienen te worden genomen: een voeding rijk aan vezels, fysieke activiteit, voldoende vocht nemen... Met die eenvoudige gewoonten kan chronische constipatie worden bestreden.
Bij aambeien raden de specialisten aan prikkelende stoffen te beperken (zoals thee, koffie, kruiden, alcohol), niet lang blijven zitten en voldoende water drinken. Middelen om te ontzwellen om in te nemen en/of als zalf kunnen de symptomen verlichten. Er bestaan ook chirurgische ingrepen maar men moet er blijven aan denken dat enkel door de oorzaak van het probleem aan te pakken een oplossing op lange termijn kan worden verkegen.
Deel en print dit artikel
In de Verenigde Staten is de prevalentie van myocardinfarct in die leeftijdsgroep tussen 2019 en 2023 gestegen met 66%. Een hartinfarct kan ineens toeslaan en is onvoorsp...
Lees verderMet de app kan je thuis digitale tests uitvoeren geïnspireerd op klassieke klinische methoden zoals de Symbol Digit Modalities Test (SDMT) voor de cognitieve functies en...
Lees verderDe m. psoas is een lange bandvormige spier, die loopt van de bovenkant van het dijbeen naar de onderzijde van de wervelkolom en de borstkas en die deel uitmaakt van de m....
Lees verderDe vorsers hebben een grondige wetenschappelijke analyse gemaakt van dat fenomeen. Koudwaterbaden hebben wel degelijk invloed op de werking van de cellen: ze activeren de...
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
Professor Tim Vanuytsel (UZ Leuven)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen