Mannen zijn kwetsbaar in hun seksueel functioneren. Een vrouw kan nog doen alsof ze klaarkomt, maar een man kan gewoon geen betrekkingen meer hebben indien er geen seksuele opwinding meer is. Een erectieprobleem is dus per definitie een relatieprobleem: dat wil zeggen dat het seksleven van dat koppel verstoord wordt en dat er een nieuw evenwicht moet worden gevonden. De beste en meest efficiënte manier is erover te praten. Als een gesprek onmogelijk is, leidt dat vaak tot het wegvallen van het seksuele contact en ook tot eenzaamheid en afzondering.
Empathie tonen is een goede manier om over het probleem te beginnen. Bijvoorbeeld: "Ik heb gemerkt dat het de laatste tijd niet echt lukt, dat moet niet gemakkelijk zijn voor u." Zo creëert u een opening waarbinnen gevoelens kunnen worden geuit. Zelf kunt u daarop inspelen door te zeggen hoe u deze situatie beleeft.
Elkaar verwijten naar het hoofd slingeren, kwaad worden of discussies uitlokken helpen niet. Daar wringt vaak het schoentje. Mijn ervaring is dat mensen vaak weinig inlevend en meevoelend zijn. Partners voelen zich dan tekortgedaan. Ze worden boos op hun man, omdat ze niet meer krijgen wat voor hen belangrijk is, namelijk seksuele voldoening. Dat heeft vaak zelfs een tegenovergesteld effect en leidt tot het vermijden van elk lichamelijk contact.
Ik denk dat ik als een tussenpersoon fungeer, iemand die het gesprek op gang brengt. Ik schep een soort neutrale context, waardoor mensen minder snel kwaad worden in mijn aanwezigheid. Ze zeggen de dingen vaker op een neutrale toon. Ze luisteren ook naar elkaar, want als iemand in de aanval gaat, luistert de andere partner al niet meer en gaat die onmiddellijk in de verdediging. Ik laat de partners uitspreken en in hun eigen woorden herhalen wat ze begrepen hebben van de ander.
Zeker. Als er voor een erectiepil gekozen wordt, is het ook belangrijk te achterhalen hoe de man en de vrouw dat beleven. Anderen verkiezen zelfinjecties. Daarnaast bespreek ik of er zo veel nadruk moet blijven op de penetratie. Want waar gaat seks tenslotte om? Het gaat om het smeden van een intieme band en het geven van plezier aan elkaar. Hiervoor moet het koppel een team vormen. De druk om te presteren via penetratie moet weg. Dus zoeken we naar alternatieven: moeten beide partners altijd op hetzelfde moment aan hun trekken komen? Of kan hij haar eventueel op een andere manier seksueel plezier geven, met zijn vingers of mond bijvoorbeeld. Het einddoel is dat er een soort connectie blijft bestaan tussen beiden. En dat ze seks niet uit de weg lopen.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
“Enkele dagen voor mijn 52ste verjaardag liet ik de PSA-waarden in mijn bloed analyseren. Uit voorzorg, want zowel bij mijn vader als bij mijn oom was er eerder prostaatkanker vastgesteld. Dat eerste onderzoek van de PSA-waarden wees op een mogelijke kanker. Zeven maanden later, na verschillende bijkomende PSA-analyses, biopsieën, een echografie en een rectaal onderzoek, stond de diagnose vast. Ik had prostaatkanker, en hij evolueerde zelfs snel.
In mijn geval was een prostatectomie de beste behandeling. Dat is een operatie waarbij de prostaat verwijderd wordt. Zoals alle mannen kreeg ik na de operatie af te rekenen met urine-incontinentie. Gelukkig had ik dat probleem na enkele maanden kinesitherapie opnieuw onder controle.
Ook over het tweede grote gevolg van de operatie, impotentie, had mijn uroloog mij op voorhand goed ingelicht. De operatie kon de zenuwen kneuzen die over de prostaat naar de penis loopt. Als de zenuwen voldoende gespaard konden blijven, kon een erectiepil volstaan om opnieuw erecties te krijgen. Na de operatie moest ik zes maanden afwachten om te zien of ik bij seksuele stimulatie opnieuw een beginnende erectie zou krijgen. Dat was zo, en dus kon ik proberen of een erectiepil mijn erectie zou verbeteren.
Die ‘eerste keer’ met mijn echtgenote nam ik het pilletje ongeveer een half uur op voorhand. Daar was niets bizars aan: het voelde allemaal heel natuurlijk. Na die geslaagde eerste keer zijn we de erectiepillen blijven gebruiken, tot onze grote voldoening. Voor de operatie lag ik niet wakker van die erecties. Het belangrijkste was dat de operatie goed zou verlopen en dat ik hopelijk voorgoed van de kanker verlost zou zijn. Maar ik denk wel dat die impotentie op termijn op mijn gemoed had kunnen wegen. Mijn vrouw zou er nooit een probleem van maken, maar als gezonde, vijftigjarige man zou ik het wel vervelend beginnen vinden.
Met dank aan Prof. Dr. H. Claes, consulent Sexuele Dysfuncties UZ Gasthuisberg, Leuven.
De kanker zelf heeft geen directe impact op het erectievermogen, maar de behandeling ervan kan wel erectiestoornissen veroorzaken.
In de meeste gevallen wordt voor chirurgie, ook wel een radicale prostatectomie genoemd, gekozen. Na een dergelijke operatie, waarbij de prostaat en de omgevende zaadblaasjes worden verwijderd, kan de patiënt niet meer ejaculeren… Wat op zich geen probleem hoeft te zijn voor het erectievermogen, want ook zonder ejaculatie (zaadlozing) is het mogelijk om een erectie en orgasme te krijgen. Het probleem is echter dat het bij een dergelijke operatie niet altijd mogelijk is om de erectiezenuwen te behouden. Deze zenuwen zijn fundamenteel om een erectie te krijgen. Ze openen namelijk de bloedvaten in de penis door seksuele prikkeling. Aangezien ze vlak naast de prostaat liggen, is de kans groot dat ze beschadigd geraken. Zo krijgt 60 tot 90% van de patiënten na de operatie geen erectie meer.
Dat klopt. Het effect van radiotherapie treedt echter, in tegenstelling tot chirurgie, niet meteen op. De beschadiging van de erectiezenuwen gebeurt geleidelijk aan. In het algemeen zal de erectiestoornis pas na twee tot drie jaar duidelijk worden. Of hormoonbehandeling ook erectiele disfunctie kan teweegbrengen? Eerst moet je weten dat bij deze behandeling, die aangewend wordt bij vergevorderde kankers, het testosterongehalte tot nul herleid wordt… En een tekort aan testosteron kan de libido doen dalen en erectiestoornissen veroorzaken.
Ja. Zo kan de chirurg bij een gelokaliseerde tumor proberen om een zenuwsparende prostatectomie uit te voeren. Deze procedure wordt toegepast als de chirurg weet dat de tumor ver van de erectiezenuwen verwijderd is. Maar zelfs na deze operatie kunnen mannen erectiele dysfunctie ondervinden…
Orale geneesmiddelen die de erectie bevorderen (sildenafil, tadalafil, vardenafil) kunnen helpen wanneer het erectievermogen niet volledig terugkeert na een zenuwsparende prostatectomie. Mochten deze middelen niet helpen, kunnen intracavernosale injecties soelaas bieden. De patiënt moet deze in de zwellichamen van zijn penis toedienen om een kunstmatige erectie op te wekken. Een laatste redmiddel ten slotte is een penisprothese.
Artikel gepubliceerd op 04/07/2014.
'Bij erectiele disfunctie gaat het in de regel om een combinatie van verschillende elementen. Een psychologische factor zal altijd meespelen maar is meestal niet de enige oorzaak. We stellen vast dat bij veel mannen ook een lichamelijk probleem aan de basis van hun erectiestoornis ligt. Voor een voldoende erectie zijn zowel een goede doorbloeding als een efficiënte bezenuwing van de penis nodig. Er kan dan ook op die beide punten een afwijking zijn. Vooral aan cardiovasculaire(arteriosclerose) als metabole (diabetes) oorzaken van erectiele disfunctie dient te worden gedacht.'
'De eerste stap is natuurlijk erover te praten met de huisarts. Het is nooit gemakkelijk om over een delicaat probleem als een erectiestoornis te spreken maar die drempel dient te worden genomen. De huisarts is de meest aangewezen persoon om na te gaan of er mogelijk een lichamelijke oorzaak is en om adviezen te geven. Hij kan ook zo nodig een geneesmiddelvoorschrijven dat bij de meeste mannen doeltreffend is.'
Er bestaan twee vormen van fimosis: fimosis bij zeer jonge kinderen en bij volwassenen. In het eerste geval is dat een aangeboren afwijking die bij de grote meerderheid van de zuigelingen voorkomt. De voorhuid kleeft aan de eikel, waardoor het kind zijn eikel niet kan ontbloten. Over het algemeen verdwijnt fimosis op natuurlijke wijze op 3- of 4-jarige leeftijd, namelijk bij de eerste erectiefases.
In het tweede geval komt fimosis voor bij volwassen (vaak oudere) mannen die aanvankelijk geen probleem hadden om hun eikel te ontbloten. Er vormt zich een kleine vezelachtige ring onder de voorhuid. Vaak is dat een lichte verharding, waardoor de voorhuid minder elastisch wordt. Dit type van fimosis kan verschillende oorzaken hebben: slechte hygiëne, diabetes of huidziektes (vaak gaat het om ‘lichen planus’1).
Bij zeer jonge kinderen heeft fimosis over het algemeen geen gevolgen. Maar als het kind op 5- of 6-jarige leeftijd er nog last van heeft, kan dat wel tot problemen leiden. Het kind heeft dan moeite met plassen en krijgt pijnlijke erecties. Het moet zijn eikel ook kunnen ontbloten om de penis schoon te maken. Anders kan dat kleine maceraties (verwekingen van het weefsel) onder de voorhuid met zich meebrengen. Het gevolg is dat de eikel op termijn ontsteekt (balanitis) en rood wordt.
Bij volwassenen veroorzaakt fimosis ongeveer dezelfde symptomen: moeite met plassen (dysurie), pijnlijke erecties die de seksuele betrekkingen danig kunnen verstoren, en ontstekingen van de eikel. Fimosis kan bij volwassenen ook het risico op peniskanker verhogen. Daarom is het belangrijk om een uroloog te raadplegen als u fimosis hebt.
Voor kinderen wordt een cortisonezalf aanbevolen, die op de top van de penis (de eikel) wordt aangebracht. De zalf maakt de voorhuid los van de eikel. Het kind kan zijn eikel zachtjes – met behulp van een zalf die lokaal verdooft – ontbloten en de voorhuid er weer overschuiven.
Bij oudere kinderen (ouder dan 5 of 6 jaar) en volwassenen stelt de arts meestal voor om over te gaan tot een besnijdenis of circumcisie. Een deel van de voorhuid, of de hele voorhuid wordt besneden. Dat vergemakkelijkt het schoonmaken van de penis.
Als de fimosis te wijten is aan een huidziekte van het type lichen planus, schrijft de arts een speciaal antiviraal middel voor lokaal gebruik voor.
Zowel bij kinderen als bij volwassenen is het essentieel om de eikel niet geforceerd of brutaal te ontbloten. Dat kan namelijk leiden tot parafimosis of de ‘Spaanse kraag’, een omgekeerde fimosis. Iemand met parafimosis kan de voorhuid niet over zijn eikel terugbrengen. De voorhuid omsluit dan de eikel, waardoor een pijnlijke zwelling ontstaat.
(1) Een huidaandoening waarbij kleine witte vlekken op de huid verschijnen. De oorzaken ervan zijn onbekend.
“In de eerste plaats mag een erectiestoornis niet worden verward met een tijdelijk uitblijven van de erectie. Alle mannen krijgen vroeg of laat te maken met dat laatste, vooral oudere mannen. We spreken van een erectiestoornis wanneer de patiënt niet meer in staat is om een erectie te krijgen of een voldoende stevige erectie te behouden voor bevredigende seks. Concreet: als het probleem drie maanden aanhoudt, wordt aangeraden om een arts te raadplegen. Ook als spontane nachtelijke erecties uitblijven en als er bij masturbatie geen erectie ontstaat, gaat u het best op bezoek bij de dokter. Te veel mannen denken nog altijd dat ze het probleem wel alleen zullen oplossen en wachten soms jaren voor ze er met hun arts over praten. Dat is een foute reflex. Langdurige erectiestoornissen kunnen immers leiden tot bijkomende relatieproblemen die de behandeling bemoeilijken.”
"Iemand met erectiestoornissen moet er eerst open over praten met zijn huisarts. Veel mannen durven echter geen open kaart spelen. Ze draaien liever rond de pot door over andere symptomen te klagen, bijvoorbeeld pijn in de testikels. Terwijl het eerste gesprek net belangrijk is om de klachten van de patiënt grondig te analyseren en op die manier de juiste diagnose te stellen. Wanneer de patiënt een specifieke aandoening vermoedt aan zijn penis (huidprobleem, pijn die een erectie verhindert, verharding van een deel van de penis enz.), kan hij zich rechtstreeks wenden tot een uroloog. Maar dat is vrij zeldzaam. Ook een seksuoloog kan nuttig zijn, als blijkt dat de erectiestoornissen te wijten zijn aan een psychische oorzaak. Toch blijft de huisarts de eerste gesprekspartner."
'Drie jaar geleden merkte ik op dat mijn erecties minder goed waren. Ik dacht dat dit een gevolg was van de leeftijd en ook wat van de sleur in mijn huwelijk dat toch al vijftien jaar stand hield. Geleidelijk aan werden mijn erecties echter zo zwak dat er geen goede penetratie meer mogelijk was. Ik schaamde mij daarover en begon intiem contact met mijn vrouw te vermijden. Daardoor vertroebelde onze relatie echter en groeiden we alsmaar verder uit elkaar. Ik wist ergens wel dat mijn impotentie aan de grondslag van onze echtelijke problemen lag maar verdrong dat en durfde er niet over praten noch met mijn vrouw noch met mijn dokter. Uiteindelijk liep de toestand uit de hand en volgde er een lange (v)echtscheiding.'
'Enkele maanden na mijn echtscheiding leerde ik Eva kennen, een lieve begrijpende vrouw met wie ik een relatie begon. Maar mijn erectieprobleem was niet verdwenen... Zij raadde me aan om er met mijn dokter over te praten. Uiteindelijk besefte ik dat als ik dat niet deed ook deze nieuwe relatie op de klippen zou lopen. Ik overwon mijn schaamtegevoel en ging naar mijn huisarts. Die was zeer open en stelde mij gerust. Hij legde mij uit dat er een vicieuze cirkel was ontstaan maar dat daar wel iets kon aan worden gedaan om die te doorbreken. Hij stelde vast dat mijn bloeddruk veel te hoog was. En uit het bloedonderzoek dat hij liet uitvoeren bleek dat zowel mijn cholesterol als mijn bloedsuiker veel te hoog waren. Mijn huisarts stelde een behandeling in voor die problemen en schreef me ook een geneesmiddel voor om mijn erecties te verbeteren. Sindsdien ben ik een ander mens vol zelfvertrouwen en heb ik een uitstekende relatie met Eva. Had ik maar eerder over mijn erectieprobleem gesproken, dan was mijn huwelijk wellicht niet gestrand?'
Praten met een seksuoloog is effectief als er psychologische factoren spelen bij de erectiestoornissen. Dat kan bijvoorbeeld onzekerheid zijn over het lichaam of over de relatie. Of omdat een man faalangst heeft of onder stress staat.
Therapie bij een seksuoloog kan ook als aanvulling op behandelingen van lichamelijke oorzaken. Want psychische en fysieke factoren kunnen elkaar beïnvloeden. Een eenmalig erectieprobleem kan bijvoorbeeld voldoende zijn om faalangst uit te lokken, waardoor het de volgende keer moeilijker wordt om een erectie te krijgen.
In beide gevallen stappen mannen het best eerst naar de huisarts. Hij kan vervolgens doorverwijzen naar een specialist of een seksuoloog, afhankelijk van de oorsprong van de erectiestoornissen.
Net als psychotherapeuten proberen seksuologen het probleem te verhelpen door middel van gesprekstherapie. Doordat de seksuoloog vragen stelt en hypothesen formuleert, kan de patiënt tot nieuwe inzichten komen. Een lichamelijk onderzoek komt er dus niet aan te pas.
We bespreken onder andere de plaats van penetratie binnen het seksuele spel. Of we leggen uit waarom een man zich niet hoeft te schamen als het een keertje niet lukt. Daarnaast geven we oefeningen en opdrachten mee naar huis. Bijvoorbeeld om een boek te lezen over seksuele technieken. Of we stellen een penetratieverbod in. Zo ligt de focus niet langer op het krijgen van een erectie, maar op het gevoel bij strelen. Op die manier kan de prestatiedruk bij seks afnemen.
Inderdaad: de partner kan het precieze probleem helpen identificeren en oplossen. Bovendien zijn de erectiestoornissen ook deels het probleem van de partner.
Meestal komt de patiënt wekelijks of tweewekelijks langs voor een uurtje. De therapie kan enkele weken tot een jaar duren: voor elke patiënt ziet de behandeling er anders uit. Het hangt af van de precieze problematiek, maar ook van de inzet van de patiënt. Hij moet zelf werken om zijn probleem op te lossen. Een seksuoloog heeft vooral een ondersteunende rol.
“De link tussen erectiestoornissen en hartziekten is dat de diameter van een bloedvat dat zuurstof naar de hartspier brengt vergelijkbaar is met de diameter van een bloed...
Lees verderEen goedaardige prostaatvergroting, ook wel prostaatadenoom genoemd, komt heel veel voor. 22% van de mannen tussen 50 en 59 jaar, en tot 45% van de mannen tussen 70 en 80...
Lees verderErectiestoornissen hebben zowel voor mannen als vrouwen een impact op het seksleven. De grootste bron van erectiele dysfun...
Lees verder«Zowel in het domein van de reproductieve geneeskunde als bij het grote publiek worden grote teelballen doorgaa...
Lees verderDirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel
Greta Bolle, seksuologe-relatietherapeute, Brussel.
Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen