Erectiestoornissen - Erectiestoornissen: wat doet een seksuoloog? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Erectiestoornissen


GETUIGENISSEN

Erectiestoornissen: wat doet een seksuoloog?

Erectiestoornissen: wat doet een seksuoloog?

Leen Delahaye, seksuologe <a class="link" href="http://www.groepspraktijk-facet.be" target="\_blank">Groepspraktijk Facet </a>

Stress, faalangst, schaamte, onzekerheid ... Om deze psychische oorzaken van erectiestoornissen aan te pakken, kunt u terecht bij een seksuoloog. Tekst en uitleg met Leen Delahaye.

Wanneer is therapie bij een seksuoloog nuttig?

Praten met een seksuoloog is effectief als er psychologische factoren spelen bij de erectiestoornissen. Dat kan bijvoorbeeld onzekerheid zijn over het lichaam of over de relatie. Of omdat een man faalangst heeft of onder stress staat.

Therapie bij een seksuoloog kan ook als aanvulling op behandelingen van lichamelijke oorzaken. Want psychische en fysieke factoren kunnen elkaar beïnvloeden. Een eenmalig erectieprobleem kan bijvoorbeeld voldoende zijn om faalangst uit te lokken, waardoor het de volgende keer moeilijker wordt om een erectie te krijgen.

In beide gevallen stappen mannen het best eerst naar de huisarts. Hij kan vervolgens doorverwijzen naar een specialist of een seksuoloog, afhankelijk van de oorsprong van de erectiestoornissen.

 

Therapie bij een seksuoloog gelijkt goed op ‘gewone’ psychotherapie?

Net als psychotherapeuten proberen seksuologen het probleem te verhelpen door middel van gesprekstherapie. Doordat de seksuoloog vragen stelt en hypothesen formuleert, kan de patiënt tot nieuwe inzichten komen. Een lichamelijk onderzoek komt er dus niet aan te pas.

 

Hoe gebeurt die gesprekstherapie in de praktijk?

We bespreken onder andere de plaats van penetratie binnen het seksuele spel. Of we leggen uit waarom een man zich niet hoeft te schamen als het een keertje niet lukt. Daarnaast geven we oefeningen en opdrachten mee naar huis. Bijvoorbeeld om een boek te lezen over seksuele technieken. Of we stellen een penetratieverbod in. Zo ligt de focus niet langer op het krijgen van een erectie, maar op het gevoel bij strelen. Op die manier kan de prestatiedruk bij seks afnemen.

 

U bent er voorstander van dat de partner meekomt naar de therapie?

Inderdaad: de partner kan het precieze probleem helpen identificeren en oplossen. Bovendien zijn de erectiestoornissen ook deels het probleem van de partner.

 

Hoe lang duurt een therapie bij een seksuoloog?

Meestal komt de patiënt wekelijks of tweewekelijks langs voor een uurtje. De therapie kan enkele weken tot een jaar duren: voor elke patiënt ziet de behandeling er anders uit. Het hangt af van de precieze problematiek, maar ook van de inzet van de patiënt. Hij moet zelf werken om zijn probleem op te lossen. Een seksuoloog heeft vooral een ondersteunende rol.

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Wat is de link tussen erectiestoornissen en hartziekten? 25 01 2019
Erectiestoornissen
Wat is de link tussen erectiestoornissen en hartziekten?

“De link tussen erectiestoornissen en hartziekten is dat de diameter van een bloedvat dat zuurstof naar de hartspier brengt vergelijkbaar is met de diameter van een bloed...

Lees verder
Goedaardige prostaatvergroting en erectie 18 05 2015
Erectiestoornissen
Goedaardige prostaatvergroting en erectie

Een goedaardige prostaatvergroting, ook wel prostaatadenoom genoemd, komt heel veel voor. 22% van de mannen tussen 50 en 59 jaar, en tot 45% van de mannen tussen 70 en 80...

Lees verder
Erectie: hoe harder, hoe beter 10 04 2014
Erectiestoornissen
Erectie: hoe harder, hoe beter

Erectiestoornissen, een bron van frustratie…

Erectiestoornissen hebben zowel voor mannen als vrouwen een impact op het seksleven. De grootste bron van erectiele dysfun...

Lees verder
Grote teelballen: groter risico voor het hart? 17 02 2014
Erectiestoornissen
Grote teelballen: groter risico voor het hart?

Grote teelballen en vruchtbaarheid en erectiestoornissen

«Zowel in het domein van de reproductieve geneeskunde als bij het grote publiek worden grote teelballen doorgaa...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Uw partner sms't u dat zij/hij voor vanavond een erotische film gehuurd heeft. Maar de laatste keer kreeg u geen goede erectie. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook