Jos Vandegoor, 62 jaar
Vijftien jaar lang onderging Jos Vandegoor de symptomen van een hepatitis C-infectie, zonder te weten welke ziekte hij had. Na de diagnose en de behandeling werd hij in 2006 eindelijk genezen verklaard.
In juli 1990 onderging ik een openhartoperatie met vijf overbruggingen. Achteraf gezien moet het donorbloed dat ik toen gekregen heb, besmet zijn geweest met het hepatitis C-virus. Want ongeveer zes weken later kreeg ik op onverklaarbare wijze geelzucht.
Ik ging naar de spoed en de dokter sprak toen van het ‘Hepatitis non A non B’-virus. Voor de geelzucht kreeg ik het advies te rusten. Maar medicatie voor dit onbekende virus was er niet. Ik kon enkel af en toe op controle gaan. Zo bleek uit twee biopsies dat mijn lever ernstig ziek was. In een poging een oplossing te vinden, nam ik deel aan verschillende wetenschappelijke studies. Maar die leverden niets op. Tijdens deze periode kreeg ik meer en meer last van gewrichtspijn, en later ook van vermoeidheid, neerslachtigheid en moedeloosheid. Toch ben ik blijven werken tot aan mijn pensioen in 2002.
De ommekeer kwam er in 2005. Toen kreeg ik een nieuwe behandeling, bestaande uit injecties met interferon alfa en tabletten ribavirine. De therapie bood 50% kans op genezing. Deze medicatie heb ik genomen van 1 februari 2005 tot en met 31 december 2005, dus voor een volle elf maanden. Dat was voorwaar geen sinecure. Ik kreeg alle gekende bijwerkingen, zoals een grieperig gevoel, vermoeidheid, slaapstoornissen, huiduitslag, felle gewrichtspijnen, een verminderd zicht en verzwakte spieren. Ik had ook last van humeurwisselingen: ik voelde me moedeloos, neerslachtig en kreeg een depressie.
Met de steun van mijn echtgenote, de artsen en de Vereniging voor Hepatitis C patiënten vzw kon ik mijn behandeling volhouden. Begin 2006 werd ik genezen verklaard. Dat was een ontzettend grote opluchting. Ik zet me nu in voor de Vereniging voor Hepatitis C-patiënten. Als bestuurslid help ik onder meer bij het organiseren van symposia, de boekhouding, het vervoer van personen en het bedienen van onze infotelefoon.
Deel en print dit artikel
De nieuwe proteaseremmers zouden de effectiviteit van de huidige standaardbehandeling verhogen. Jammer genoeg neemt ook de kans op bijwerkingen toe. Zo verhoogt telaprevi...
Lees verderDe behandeling met peginterferon alfa en ribavirine kan enkele vervelende bijwerkingen veroorzaken:
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen