Hepatitis C - Nieuwe therapie voor hepatitis C type 1 | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Hepatitis C


GETUIGENISSEN

Nieuwe therapie voor hepatitis C type 1

Nieuwe therapie voor hepatitis C type 1

Prof. dr. Peter Michielsen, Universitair Ziekenhuis Antwerpen

De komst van twee nieuwe geneesmiddelen, telaprevir en boceprevir, betekent een belangrijke stap vooruit in de behandeling van hepatitis C genotype 1a en 1b: ze maken de huidige standaardtherapie effectiever, en kunnen ze ook inkorten.

Wat voor geneesmiddelen zijn telaprevir en boceprevir?

Het zijn twee protease-inhibitoren: deze geneesmiddelen blokkeren een enzym dat door het virus aangemaakt wordt. Daardoor kan het virus zich niet meer repliceren, en wordt het uitgeschakeld. Deze twee geneesmiddelen, beide in tabletvorm, vallen rechtstreeks het virus aan. Met deze nieuwe medicatie zou de effectiviteit van de huidige behandeling van hepatitis C genotype 1a en 1b verhogen van ongeveer 40% tot ongeveer 70%. Bovendien brengen ze de behandelingsduur voor heel wat patiënten terug van 48 tot 24 weken, op voorwaarde dat het virus voldoende reageert op de medicatie.

Wanneer zullen artsen de twee nieuwe geneesmiddelen kunnen voorschrijven?

In september 2011 heeft het European Medical Agency (EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau) het gebruik van telaprevir en boceprevir goedgekeurd bij de behandeling van hepatitis C. In België volgt na deze goedkeuring een procedure bij het RIZIV ter bepaling van de terugbetalingsvoorwaarden. Gedurende deze procedure werden ze al in beperkte mate, onder zeer specifieke voorwaarden, toegediend in gespecialiseerde centra. Sinds april 2012 is boceprevir terugbetaald voor patiënten met genotype 1, telaprevir volgt op 1 juli 2012.

Zullen alle patiënten met hepatitis C, genotype 1, behandeld worden met deze nieuwe medicatie?

Naar alle waarschijnlijkheid zullen beide geneesmiddelen deel uit maken van de standaardbehandeling van hepatitis C, genotype 1. Meer bepaald zal ofwel telaprevir, ofwel boceprevir, samen worden toegediend met de bestaande standaard combinatietherapie. De twee geneesmiddelen hebben wel een verschillend behandelingsschema:

  • Telaprevir: meteen samen met peginterferon en ribavirine voor een periode van twaalf weken, vervolgens 12 of 36 weken enkel peginterferon en ribavirine.
  • Voor boceprevir is de situatie omgekeerd: Eerst een maand enkel peginterferon en ribavirine, en vervolgens voor een periode van 24 tot 44 weken de drie samen.

Telaprevir en boceprevir zullen wel extra bijwerkingen veroorzaken?

Deze twee protease-inhibitoren zullen de bestaande therapie inderdaad wat zwaarder maken. Bloedarmoede is een bijwerking van beide producten, boceprevir geeft meer slechte smaak in de mond (metaalsmaak), telaprevir meer anale last en huiduitslag. Bovendien kunnen ze de werking van andere medicijnen beïnvloeden, bijvoorbeeld die van slaappillen of van bloeddrukverlagende middelen. Het is dus zeer belangrijk dat patiënten duidelijk aan hun arts melden welke medicijnen ze allemaal gebruiken.

Bestaat er ook een risico op resistentie?

Als het virus niet reageert op de protease-inhibitoren, moet er meteen mee gestopt worden. Anders kan het virus inderdaad resistent worden. Om dezelfde reden moeten patiënten zeer strikt hun medicatieschema volgen.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Bijwerkingen proteaseremmers 05 03 2012
Hepatitis C
Bijwerkingen proteaseremmers

De nieuwe proteaseremmers zouden de effectiviteit van de huidige standaardbehandeling verhogen. Jammer genoeg neemt ook de kans op bijwerkingen toe. Zo verhoogt telaprevi...

Lees verder

OPINIEPEILING

Bij u is hepatitis C vastgesteld. Wat heeft dat in uw dagelijks leven veranderd?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook