Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

LMD


GETUIGENISSEN

Een vroege opsporing van LMD is uiterst belangrijk

Een vroege opsporing van LMD is uiterst belangrijk

Dr. Alexandra Kozyreff, oogarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc

Een vroege diagnose van LMD geeft u alle kansen. Een goede reden om u vanaf 60 jaar regelmatig te laten controleren door uw oogarts.

Is het belangrijk om LMD vroeg op te sporen?

“Ja, het is uiterst belangrijk om leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) vroeg op te sporen. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe groter de kansen op recuperatie en stabilisatie. En als de aandoening nog niet ver gevorderd is, kan dat de persoon bewust maken, informeren over zijn aandoening.”

 

Is het nuttig om je gezichtsvermogen regelmatig te laten controleren?

“Het is aanbevolen om vanaf 60 jaar je gezichtsvermogen regelmatig te laten controleren. We vergeten het dikwijls, maar LMD, cataract of glaucoom kunnen ernstig gezichtsverlies veroorzaken bij bejaarden, en soms zonder dat de persoon het beseft. Iemand die veel leest, zal bijvoorbeeld heel snel opmerken dat er iets mis is als LMD ontstaat. Maar we zien op consultatie soms iets minder opmerkzame patiënten in vergevorderde stadia van de aandoening, in een soms rampzalige toestand.”

 

Hoe frequent vinden zulke controles bij voorkeur plaats?

“Een screening bij een oogarts een keer per jaar of een keer om de 18 maanden lijkt redelijk. Maar het kan ook nuttig zijn om het gezichtsvermogen zelf te testen, bijvoorbeeld met de Amslertest. Het is dan belangrijk dat de persoon de test goed uitvoert door eerst het ene en dan het andere oog te bedekken. Soms compenseren de hersenen een gebrek als de twee ogen open zijn en wordt de gezichtsstoornis niet opgemerkt, soms gedurende meerdere maanden!”

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

26 06 2019
LMD
Drie keer meer cognitieve stoornissen bij een verminderd gezichtsvermogen

Bescherm je ogen! Mensen met een verminderd gezichtsvermogen (bv. door retinopathie, cataract, LMD) lijden drie keer meer dan anderen aan cognitieve stoornissen (geheugenverlies, m...

Lees verder
LMD: welke follow-up na de diagnose? 12 07 2018
LMD
LMD: welke follow-up na de diagnose?

Uw gezichtsvermogen is de laatste tijd verslechterd, en uw oogarts heeft de diagnose LMA (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie) gesteld? Dan is een goede follow-up de komende ma...

Lees verder
LMD: hoe doet u de Amsler-test ? 13 06 2018
LMD
LMD: hoe doet u de Amsler-test ?

LMD of leeftijsgebonden maculaire degeneratie is een pijnloze aandoening die geruisloos verder woekert. Gelukkig bestaat er een eenvoudige en doeltreffende methode om ze op te spor...

Lees verder
LMD: wat zijn de symptomen? 06 02 2018
LMD
LMD: wat zijn de symptomen?

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) kan in sommige gevallen de gezichtsscherpte snel en in belangrijke mate verminderen. Kent u de symptomen van LMD?

Lees verder
10 05 2017
LMD
DMLA: repérez les symptômes!

Une tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.

Lees verder

OPINIEPEILING

Uw vader heeft leeftijdgebonden maculadegeneratie. Sedert enkele maanden is zijn gezichtsvermogen erop achteruitgegaan. Hij beweert dat er niets aan te doen is. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook