Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) - Mijn vrouw heeft mijn gezichtsvermogen gered | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)


GETUIGENISSEN

Mijn vrouw heeft mijn gezichtsvermogen gered

Mijn vrouw heeft mijn gezichtsvermogen gered

Paul, 68 jaar

Twee jaar geleden gaat het gezichtsvermogen van Paul plots achteruit. Omdat zijn vrouw blijft aandringen, stemt hij ermee in om onmiddellijk op consultatie te gaan bij zijn oogarts. Een reactie die zijn gezichtsvermogen gered heeft.

Hoe is uw LMD tot uiting gekomen?

"Plots! Twee jaar geleden had ik net mijn 66e verjaardag gevierd, toen ik vaststelde dat er iets mis was. Eerst merkte ik dat de voorwerpen waarnaar ik keek, misvormd waren. Heel snel daarna merkte ik ook dat er donkere vlekken in mijn gezichtsveld waren verschenen."

 

Hoe reageerde u?

"Zoals gewoonlijk: ik relativeerde. Ik zei tegen mezelf dat ik moe was na het feest en dat dit met wat rust zeker voorbij zou gaan. Ik vertelde het aan mijn vrouw zonder me er verder ongerust over te maken. Ze reageerde onmiddellijk. Ze liet me geen keuze: ik moest een afspraak maken bij de oogarts of ze zou me er desnoods zelf naartoe sleuren. Ze is erg vastberaden. Ik heb naar mijn oogarts gebeld en kreeg een afspraak voor enkele dagen later."

 

Wat was het verdict?

"Mijn vrouw maakte zich terecht ongerust: het ging om een natte vorm van LMD. Mijn oogarts heeft me uitgelegd dat ik zonder een snelle behandeling binnen enkele weken een groot deel van mijn centrale gezichtsvermogen kon verliezen. Kortom, ik ben er mooi aan ontsnapt!"

 

Hoe voelt u zich nu?

"Heel goed. De behandelingen hebben de evolutie van de LMD zo snel mogelijk kunnen stoppen en ik heb er maar weinig gevolgen aan overgehouden. Ik lees, ik rijd met de auto, ik kijk televisie zonder problemen enz. Ik ben mijn vrouw elke dag dankbaar dat ze heeft aangedrongen. En voortaan mopper ik niet meer als ze me aanraadt om naar de dokter te gaan."

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

26 06 2019
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Drie keer meer cognitieve stoornissen bij een verminderd gezichtsvermogen

Bescherm je ogen! Mensen met een verminderd gezichtsvermogen (bv. door retinopathie, cataract, LMD) lijden drie keer meer dan anderen aan cognitieve stoornissen (geheugen...

Lees verder
10 05 2017
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
DMLA: repérez les symptômes!

Une tache sombre immobile au centre de votre vision ? Des lignes déformées ?
C'est peut-être une DMLA. Consultez rapidement un médecin ophtalmologue.

Lees verder

OPINIEPEILING

Uw vader heeft leeftijdgebonden maculadegeneratie. Sedert enkele maanden is zijn gezichtsvermogen erop achteruitgegaan. Hij beweert dat er niets aan te doen is. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook