Multiple sclerose - Cruciale metingen voor welzijn MS-patiënten | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Multiple sclerose


GETUIGENISSEN

Cruciale metingen voor welzijn MS-patiënten

Cruciale metingen voor welzijn MS-patiënten

Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma

Het klachtenpatroon van Multiple Sclerose (MS) verloopt bij elke patiënt net iets anders. Juist daarom is het belangrijk dat deze ziekte zo nauwkeurig mogelijk geëvalueerd wordt, zowel op cognitief als op motorisch niveau.

Welke zijn de bestaande technieken om MS te monitoren?

Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma: “Het klassieke, neurologische onderzoek primeert. We starten vaak met de anamnese, wat betekent dat we luisteren naar het verhaal van de patiënt en zijn of haar omgeving. Die gedetailleerde voorgeschiedenis helpt ons meteen een duidelijker beeld te krijgen. De tweede stap is de meer concrete testing. Zo volgen we bijvoorbeeld de gangsnelheid – hoever je stapt in 5 minuten – en de fijne handmotoriek op. Door die testen elke zes tot twaalf maanden te herhalen, kunnen we gemakkelijk een eventuele achteruitgang in de toestand van de patiënt vaststellen.”
“Op cognitief niveau vallen we onder meer terug op de SDMT-test (Symbol Digit Modalities Test), waarbij MS-patiënten binnen een beperkte tijd de juiste cijfers bij de juiste geometrische figuren moeten plaatsen. Dankzij die test kunnen we geheugen- en/of concentratiestoornissen opsporen. De resultaten van de SDMT-test koppelen we aan de MRI, waarop we een eventuele toename van het aantal letsels zien. Een lumbaalpunctie proberen we zo weinig mogelijk uit te voeren wegens zeer oncomfortabel voor de patiënt.”

Worden er ook nieuwe meettechnieken in de praktijk gebracht?

Dr. Decoo: “De laatste jaren wordt op congressen steeds meer ingezoomd op NFL (Neurofilament Light Chain). Dat is een type proteïne die terug te vinden is in het lumbaal vocht en in het plasma. Het gebeurt dat het NFL-gehalte in het lumbaal vocht stijgt, meer bepaald bij ernstige relapses. Dat gehalte wordt in de toekomst misschien een reguliere evaluatieparameter, maar aangezien de stof nog niet kan worden opgespoord via een bloedafname, is frequent testen voorlopig geen haalbare kaart.”

Waarom zijn metingen zo belangrijk?

Dr. Decoo: “Metingen zijn vooral belangrijk bij de aanvang van de aandoening. De kleinst mogelijke deterioratie meten, is van cruciaal belang om op korte termijn de juiste medicatie voor elke individuele patiënt te bepalen. Als na meting blijkt dat de ziekte een gunstige prognose heeft, behandelen we met eerstelijnsmedicatie. Maar wanneer een actieve vorm van MS wordt geconstateerd, glijden we sneller door naar de meer doortastende medicatie, die ook ernstiger bijwerkingen heeft.”
“Metingen kunnen de patiënt en de omgeving ook wat ‘houvast’ geven, bv. bij cognitieve problemen. Familieleden vinden het vaak moeilijk omgaan met de ziekte – ze vragen zich af waarom hun partner of ouder opeens zo veranderd is. Door accurate metingen van de manier waarop de ziekte evolueert, kunnen we zowel patiënt als omgeving beter begeleiden.”

Kan een relaps opnieuw worden omgekeerd via medicatie? Of dient medicatie enkel om de huidige toestand in stand te houden?

Dr. Decoo: “De primaire doelstelling is het stilleggen van nieuwe ontstekingsprocessen. Maar in de meest recente behandelingen zien we de neurologische toestand van een aantal patiënten verbeteren. Het lijkt erop dat we voor bepaalde patiënten de klok zachtjes kunnen terugdraaien. Maar ook daar zijn we voorlopig nog heel voorzichtig in.”

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Welke behandeling voor welke vorm van MS? Criteria voor de keuze van een therapie 18 06 2018
Multiple sclerose
Welke behandeling voor welke vorm van MS? Criteria voor de keuze van een therapie

Schematisch gezien kunnen we de behandelingen van multiple sclerose (MS) onderverdelen in eerstelijnsbehandelingen en tweedelijnsbehandelingen. Tweedelijnsbehandelingen...

Lees verder
MS: kun je recupereren na opstoten? 12 01 2018
Multiple sclerose
MS: kun je recupereren na opstoten?

Specialisten kunnen evalueren of de symptomen van multiple sclerose (MS) omkeerbaar zijn of niet. Veel hangt af van de vorm van de ziekte (de remittente of de progressiev...

Lees verder
Spasticiteit bij MS: wat is mogelijk? 07 08 2017
Multiple sclerose
Spasticiteit bij MS: wat is mogelijk?

We spreken van spasticiteit of hypertonie wanneer de spieren aangespannen en verkrampt zijn. Dit veroorzaakt pijn en beperkt de bewegingen van het getroffen lidmaat, soms...

Lees verder
MS: een nieuw onderzoeksveld ... in het darmkanaal! 27 04 2017
Multiple sclerose
MS: een nieuw onderzoeksveld ... in het darmkanaal!

De term 'darmflora' verwijst naar het geheel van micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels ...) die samenleven in ons organisme, en in het bijzonder in ons darmkan...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Wereld MS-Dag 30 05 2022
Multiple sclerose
Wereld MS-Dag

De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...

Lees verder

OPINIEPEILING

U weet dat de kans bestaat dat multiple sclerose progressief wordt. Hoe kijkt u naar de toekomst?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook