Gepubliceerd op 02/04/2019 à 16:48
Kan te veel zout eten het risico op bepaalde auto-immuunziekten vergroten? Naar verluidt stimuleert een hoge zoutconsumptie de aanmaak van TH17-immuuncellen.
Kan te veel zout eten het risico op bepaalde auto-immuunziekten vergroten? Men vermoedt dat een hoge zoutconsumptie de aanmaak van TH17-immuuncellen stimuleert en die zijn mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen zoals multiple sclerose. Knaagdieren die een bijzonder zoutrijk dieet volgden, ontwikkelden zelfs een ernstigere vorm van de ziekte.
Een hoge zoutconsumptie stimuleert de aanmaak van TH17-immuuncellen
Om die eerste resultaten te bevestigen, is bijkomend onderzoek vereist. Ze hebben echter de verdienste dat ze de aandacht vestigen op onze zoutconsumptie. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om minder dan 5 g zout per dag te eten. Een volwassene in België consumeert gemiddeld 10,5 g zout ...
Deel en print dit artikel
Multiple sclerose (MS) treft 2,8 miljoen mensen in de wereld. De oorzaak van MS is niet gekend, maar één van de hoofdverdachten is het Epstein-Barrvirus (EBV), een herpes...
Lees verderHet is altijd lastig om de diagnose van multiple sclerose (MS) te stellen. Ook vandaag bestaat er geen doorslaggevende test die een eensluidend antwoord geeft. De neurolo...
Lees verderNeurologen van het ‘International Panel on Diagnosis of MS’ hebben in 2017 de McDonald-criteria herzien. Deze criteria helpen om via het onderzoek van de ziektetekens, de...
Lees verderSchematisch gezien kunnen we de behandelingen van multiple sclerose (MS) onderverdelen in eerstelijnsbehandelingen en tweedelijnsbehandelingen. Tweedelijnsbehandelingen...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderCovid-19
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Wondverzorging