Dr. Andreas Lysandropoulos, neuroloog in het Erasmusziekenhuis
Twee nieuwe langwerkende injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische MS-landschap: Plegridy® en Copaxone® 40 mg/ml. Dr. Lysandroupoulos schetst de troeven van beide geneesmiddelen.
Wat is de belangrijkste troef van deze langwerkende injecteerbare geneesmiddelen?
Ze verhogen het comfort van de patiënt, doordat die minder injecties moet krijgen, en verminderen ook de hinderlijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen. Sommige patiënten verdragen moeilijk frequente injecties en de mogelijke nevenwerkingen. Terwijl het goed verdragen van de behandeling en deze op lange termijn volhouden, net van essentieel belang is voor chronisch zieken, zoals mensen met multiple sclerose (MS). Het is één van de bepalende factoren voor het succes van de behandeling. Vandaar het grote belang van een grotere gebruiksvriendelijkheid.
Het therapeutische aanbod inzake MS wordt geleidelijk verrijkt met nieuwe moleculen. Maakt hun lancering geneesmiddelen van de vorige generatie, zoals bèta-interferon (onder meer Plegridy®) en glatirameeracetaat (Copaxone®), dan achterhaald?
Dat denk ik niet. Het spreekt vanzelf dat ik bijzonder blij ben met de lancering van deze nieuwe geneesmiddelen tegen MS. Wel komen de injecteerbare geneesmiddelen van de vorige generatie nog altijd in aanmerking als we de behandeling van een patiënt bepalen. In de eerste plaats omdat deze moleculen een lange historiek hebben, want we gebruiken ze al bijna twintig jaar. We kennen de werkzaamheid ervan en zijn er zeker van dat ze op korte en lange termijn onschadelijk zijn.
Welke concrete impact kan die vaststelling hebben voor de patiënt?
We weten dat bèta-interferon en glatirameeracetaat op lange termijn geen ernstige bijwerkingen hebben (kanker, zware infecties …).
Op kortere termijn staat bijvoorbeeld vast dat ze geen specifieke risico’s inhouden voor zwangere vrouwen. Patiëntes die dit type geneesmiddelen nemen en zwanger willen worden, mogen hun behandeling dus voortzetten tot de resultaten van hun zwangerschapstest positief zijn.
Bij de nieuwe moleculen ligt de situatie anders: aangezien ze nog te recent zijn, raden we onze patiëntes liever aan om hun behandeling te onderbreken nog voor ze stoppen met contraceptie. Daarop kan dan een min of meer lange periode volgen zonder behandeling, wat hun zwangerschapswens in de weg kan staan.
De moleculen die we goed kennen, blijven ontwikkelen, en ze gebruiksvriendelijker maken voor de patiënt, is dan ook uitstekend nieuws voor MS-patiënten.
Deel en print dit artikel
Opstoten zijn ontstekingsaanvallen in de hersenen en het ruggenmerg. Ze gaan gepaard met het verschijnen of verergeren van neurologische symptomen, zoals gezichts-, even...
Vermoeidheid treft meer dan 75%(1) van alle multiple sclerose-patiënten. Ze voelt soms aan als een soort ‘verdoving’ en staat niet in verhouding tot de uitgevoerde a...
Studies hebben aangetoond dat het risico op multiple sclerose minder hoog is bij inwoners van gebieden waar de zon vaker schijnt,...MS en vitamine D: een bewezen verband
De onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose werken in op het immuunsysteem. Ze verminderen de frequentie van de opsto...Bijwerkingen van onderhoudsbehandelingen
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen