Carmen, 62 jaar
Mindfulness wordt meer en meer toegepast om patiënten te ondersteunen. Dat is ook bij MS mogelijk. Carmen volgde een speciaal, op MS gericht trainingsprogramma. Hoe heeft mindfulness haar leven veranderd?
Aanvankelijk leer je tijdens de mindfulnesstraining om de dingen waar te nemen zoals ze echt zijn en niet zoals je denkt dat ze zijn. Je leert meer bewust omgaan met alles.
Na een tijdje ga je al je zintuigelijke waarnemingen vanop een afstand bekijken. En door de afstand die je neemt, ga je jezelf weer ontdekken als observator.
Je gaat op dezelfde manier ook je gevoelens bekijken en ontdekken dat je door de symptomen van MS jezelf kwijt was. Je had de dingen niet meer onder controle, en daar word je zenuwachtig en angstig door. Tot je beseft dat je ernaar kunt kijken en zien hoe je je daarbij echt voelt. De innerlijke onrust verdwijnt. De gedachten slaan niet meer op hol. De observator, je herontdekte ik, neemt weer de touwtjes in handen, kalm en mild voor jezelf.
Ik focus nog af en toe op mijn ademhaling en ondervind dan dat die heel rustig is.
Ook mijn geheugen is verbeterd. Ik onthoud niet wat ik zenuwachtig of op automatische piloot doe, maar vind wel meestal terug wat ik bewust en kalm heb gedaan.
Ik leer bovendien beter met mensen communiceren, door mijn eigen stress, gevoelens en emoties onder controle te houden.
De mindfulnesstraining heeft mij geleerd wie en hoe ik ben: ik ben een persoon met multiple sclerose, met hindernissen en ongemakken. Maar ik heb ook mijn eigen persoonlijkheid, interesses en vaardigheden.
Ik leer respect op te brengen voor mijn eigen lichaam. Ik weet wat ik echt wil doen zodat ik me niet vermoei met nutteloze en tijdrovende dingen. Ik leer mezelf hoe ik mijn eigen ritme, tempo en mogelijkheden kan bepalen. Zo slaag ik erin de vermoeidheid de baas te kunnen.
Tegen de vermoeidheid en om te blijven bewegen, volg ik tweemaal per week oefeningen bij de kinesitherapeut. En ik merk dat ik nu veel bewuster met die oefeningen bezig ben. Daardoor kan ik beter onthouden en voel ik ook zelf aan waar ik moet corrigeren om de oefeningen juist te doen. Het bewijs dat ik het beter doe, komt van de kinesitherapeut die zegt dat ik vorderingen heb gemaakt, vooral bij de evenwichtsoefeningen.
Het Itam (Instituut voor training van aandacht en meditatie) geeft groepstrainingen voor mensen met MS, in samenwerking met de MS-Liga.
Info: Itam, www.itam.be, tel. 09 387 00 45, of MS-Liga Vlaanderen, www.ms-vlaanderen.be, tel. 011 80 89 80
Deel en print dit artikel
Zodra de diagnose ‘multiple sclerose’ gesteld is, rijst de vraag in welke mate de ziekte zal evolueren. Het ziekteverloop is zo goed als onvoorspelbaar, en artsen w...
“En nu?” Na de diagnose ‘multiple sclerose’ voelt iedereen zich onzeker. Toch kunnen een aantal factoren wijzen op een gunstig ziekteverloop. Op basis van deze aanwij...
Concentratieproblemen, aandachts- en geheugenstoornissen: multiple sclerose kan een impact hebben op uw cognitieve ca...Neuropsycholoog remt cognitieve achteruitgang af
U hebt multiple sclerose en kampt met slaapstoornissen? U bent lang niet de enige. Uit een studie blijkt namelijk dat bij...Van multiple sclerose tot slapeloosheid
De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen