Multiple sclerose - "Sport maakt mij fysiek én mentaal sterk" | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Multiple sclerose


GETUIGENISSEN

"Sport maakt mij fysiek én mentaal sterk"

"Sport maakt mij fysiek én mentaal sterk"

Wouter Marijsse, 24 jaar

Wouter was 19 toen hij de diagnosis van MS kreeg. Vijf jaar later, rijgt de jonge man de sportieve topprestaties aaneen. Het is zijn eigen manier om tegen de ziekte te vechten.

Mijn liefde voor de fiets

"Ik ben al van kinds af aan gebeten door de sportmicrobe. Het was echter pas toen ik op mijn 15e met twee vrienden ging fietsen, dat ik de sport vond die echt bij me paste. Wielrennen werd algauw meer dan een hobby, ik wilde er mijn beroep van maken. Alles moest dan ook wijken voor de fiets en het koersen. Ik had amper nog een sociaal leven, hield mijn voeding nauwlettend in het oog ... Kortom, zoals het een echte atleet betaamt."

"Waarom lukt het niet?"

"De jaren verstreken en sommige weken ging het heel goed, en reed ik de pannen van het dak. Andere weken voelde ik me moe en boekte ik nauwelijks vooruitgang. Sinds mijn 18e was ik ook voltijds aan de slag in een tuincentrum, wat vrij zwaar werk was. Dat maakte de situatie er niet beter op. Als gevolg begon ik nog fanatieker te trainen en te leven. Tot ik op een dag, na een training van 140 km, een slapend gevoel had in mijn been. Ik sloeg er niet echt acht op, dacht dat het vermoeidheid was … Maar het gevoel ging niet weg, integendeel. Het ging over in intense, stekende pijn. Wat ik ook deed, de pijn ging maar niet weg. Het fietsen moest ik voorlopig opgeven."

De diagnose multiple sclerose, een mokerslag

"Ondertussen bleef ik werken. Maar ik voelde me zo moe … Maanden verstreken voor ik voor het eerst een arts raadpleegde. Na vele bezoeken aan verschillende dokters, bleek de diagnose: multiple sclerose (MS). Een donderslag bij heldere hemel. “Ga ik daaraan dood?”, was mijn eerste reactie. Tja, ik wist helemaal niets over MS! Algauw bleek dat ik het koersen definitief mocht opbergen. Over mijn job mocht ik ook een streep trekken. Ik zat helemaal in de put. Wat moest ik doen?"

"Ik herpak me!"

"Een uitlaatklep voor mijn zorgen vond ik in het uitgaansleven. Ik verzorgde me niet meer zoals een patiënt met MS dat behoorde te doen. Twee jaar lang liet ik me gaan, tot mijn kinesist me wakker schudde. Als ik zo zou doorgaan, zou ik op een dag in een rolstoel eindigen. Ik, in een rolstoel? No way! Ik nam terug contact op met mijn trainer die me begeleidde toen ik nog koerste. Ik moest en zou me herpakken. Mijn eerste doel: een halve marathon (21,7 km) lopen."

Run for MS

"Hoe ik zo intensief kon sporten met pijn in mijn been? In het begin heb ik inderdaad afgezien. Maar ik verbeet de pijn en de vermoeidheid. Op den duur had en heb ik bij een inspanning echter geen last meer. Het gevolg van de endorfine die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten? Al snel liep ik hele marathons. Waarom zamel je geen geld in met je sportprestaties, stelde een vriendin voor. En zo ontstond Run for MS, mijn eigen geldinzamelingsproject ten voordele van MS. Zo liep ik recent de dodentocht (100 km) voor MS!"

Veel reacties

"Ik krijg doorgaans heel wat positieve feedback. Voor veel MS-patiënten ben ik een voorbeeld. Anderen zeggen dan weer dat ik een verkeerd beeld schep van MS, alsof alles mogelijk is. Ik begrijp die reacties. Natuurlijk is dat niet zo. Ook ik heb dagen waarop het minder gaat en ik niet kan sporten omdat de pijn en de vermoeidheid me te veel zijn. Maar ik geloof rotsvast dat het de sport is die mij energie geeft en mij sterker maakt, zowel fysiek als mentaal."

Deel en print dit artikel


NIEUWS

MS en depressie in 4 vragen 27 06 2014
Multiple sclerose
MS en depressie in 4 vragen

Waarom komt depressie vaker voor bij multiple sclerose (MS)?

Daarvoor worden verschillende verklaringen naar voren geschoven:

  • Een chronische ziekte hebben ve...

Lees verder
MS: als omgevingsfactoren een rol spelen 13 05 2014
Multiple sclerose
MS: als omgevingsfactoren een rol spelen

Multiple sclerose is een complexe en multifactoriële aandoening. De precieze oorzaak is nog altijd niet bekend, maar het onderzoek gaat erop vooruit en het plaatje wordt...

Lees verder
Multiple sclerose: het belang van genetische factoren gerelativeerd 23 04 2014
Multiple sclerose
Multiple sclerose: het belang van genetische factoren gerelativeerd

Multiple sclerose en erfelijkheid

Multiple sclerose (MS) hangt niet samen met één enkel gen. De ziekte ontwikkelt zich door een combinatie van genetische kenmerken....

Lees verder
MS: zullen we ooit beschadigd myeline kunnen herstellen? 28 02 2014
Multiple sclerose
MS: zullen we ooit beschadigd myeline kunnen herstellen?

De huidige MS-behandelingen werken in op de myelinebeschadiging, door de ontstekingsverschijnselen te verminderen. Daarnaast zijn onderzoekers momenteel een aanvullende m...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Wereld MS-Dag 30 05 2022
Multiple sclerose
Wereld MS-Dag

De MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...

Lees verder

OPINIEPEILING

U weet dat de kans bestaat dat multiple sclerose progressief wordt. Hoe kijkt u naar de toekomst?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook