Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Nierinsufficiëntie


GETUIGENISSEN

Ik trek elk jaar op wintersport!

Ik trek elk jaar op wintersport!

Catherine, 44 jaar

Mogen nierpatiënten nog op wintersport ? "Zeker en vast", aldus Catherine, 44 jaar, die zich het jaarlijkse glijplezier nog nooit heeft ontzegd. Temeer omdat grote hoogte, sport en zon vaak zeer heilzaam zijn bij nierziekten.

Een beetje organisatie

"Zes maanden geleden heb ik een niertransplantatie ondergaan, maar voordien was ik jarenlang in dialyse. Ik startte met mijn dialyse in 2001, het jaar waarin ik voor het eerst ook ging wintersporten. Sindsdien trek ik elk jaar op wintervakantie, samen met mijn gezin. Toen ik nog in peritoneale dialyse was, moest ik mezelf inspuiten. Dus vroeg ik om het product te kunnen krijgen op mijn vakantieadres, en dat werkte prima."

Kies goed uw skioord

"Toen ik overschakelde op hemodialyse, koos ik bewust een skioord in de buurt van een hemodialysecentrum, met name in Chamonix. Ik ging er om de twee dagen naartoe, telkens van 13 tot 17 uur. Het is beter om vooraf na te vragen of er een centrum is in de buurt van je vakantieoord, al zijn er flink wat mogelijkheden. Voor mijn zomervakantie in Tunesië heb ik precies hetzelfde gedaan : ik koos mijn bestemming op basis van dit criterium. Als het centrum vlot toegankelijk is, weegt dialyse niet te zwaar op je vakantie. Hoe dichter hoe beter dus!"

Ski bij voorkeur in de voormiddag

"Ik ski meestal drie uur in de voormiddag. De hele dag is toch wat lang, want ik mag mijn lichaam niet overbelasten. Afgezien daarvan hoef ik geen enkele bijzondere voorzorg te nemen, behalve dan een buikriem dragen. Zo'n riem is noodzakelijk om het buisje te beschermen in mijn buikvlies, toen ik nog peritoneale dialyse kreeg, maar ook om de nieren te beschermen bij valpartijen. Voor de rest heb ik altijd zonder beperkingen mogen skiën."

Goed voor de gezondheid

"Wintersport is niet alleen heerlijk, maar ook gezond, want na een week begin je je al fitter te voelen. Het heilzame effect van de bergen blijkt trouwens al snel uit bloedanalyses. Bovendien doet lichaamsbeweging me enorm veel deugd, want al vanaf de eerste dagen voel ik me stukken beter. En dan is er nog de zon! Zon is heel belangrijk voor mij om me beter in vorm te voelen, net als tijdens de zomervakantie. Met mijn wintersportvakantie kan ik drie troeven combineren: bergen, zon en sport!"

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie 20 12 2011
Nierinsufficiëntie
Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie

Crème brûlée van eendenlever

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eieren
  • 125 g foie gras van eend
  • 25 cl room
  • 8 koffielepels bruine suiker
  • 4 sneden peperkoek
  • Peper

Bereid...

Lees verder
De hemodialyse van morgen 06 12 2011
Nierinsufficiëntie
De hemodialyse van morgen

Hemodialyse of peritoneale dialyse

Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor...

Lees verder
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert 21 11 2011
Nierinsufficiëntie
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert

Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed vero...

Lees verder
Meer donornieren nodig 11 10 2011
Nierinsufficiëntie
Meer donornieren nodig

Waarom zijn er donornieren nodig?

Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Drie keer per week moet u enkele uren aan het dialysetoestel liggen. Hoe kijkt u ertegenaan?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook