De zieke nieren zijn niet meer in staat om een teveel aan zout (natrium) te verwerken. De dagelijkse portie keukenzout in de voeding bedraagt daarom best niet meer dan 4 tot 6 gram per dag. Een "normaal" dieet bevat doorgaans 12 tot 15 gram per dag. Bij nierinsufficiëntie kan een te hoge zout- en waterinname tot waterretentie leiden, die op haar beurt hoge bloeddruk, oedeem en zelfs een hartcompensatie kan veroorzaken.
De uitscheiding van kalium is bij nierpatiënten verminderd, wat tot een te hoog kaliumgehalte in het bloed en eventueel tot hartritmestoornissen kan leiden. Soms moet dus ook de kaliuminname worden beperkt. Wees in dat geval vooral matig met kaliumrijke eetwaren zoals rauwe groenten, peulvruchten, aardappelen, chips, chocolade, noten en fruit.
Onder meer gedroogd en gekonfijt fruit, banaan, abrikoos, avocado en meloen bevatten veel kalium.
Bij een beginnende nierinsufficiëntie is het aan te raden om slechts eenmaal per dag vis, vlees of eieren te eten. Zo worden de nieren niet te zwaar belast door de afvalstoffen van deze eiwitrijke voedingsmiddelen. Bij gevorderde nierinsufficiëntie is een grotere beperking van de eiwitinname nodig. Zo mogelijk moet de dagelijkse eiwitinname beperkt worden tot 0,8-1,0 gram per kg ideaal lichaamsgewicht. Eiwitbeperking mag echter in geen geval tot ondervoeding leiden. De voeding van dialysepatiënten moet voldoende eiwitten bevatten. Bij het dialyseproces gaan immers aminozuren verloren, de bouwstenen van eiwitten. De dagelijkse eiwitinname bedraagt in de dialysefase 1,2 gram per kg ideaal lichaamsgewicht.
Ingrediënten voor 4 personen Bereiding Crème brûlée van eendenlever
Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor hemodialy...Hemodialyse of peritoneale dialyse
Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed veroorzaken: u...
Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te weinig voo...Waarom zijn er donornieren nodig?
Wat zijn de voortekenen van nierinsufficiëntie? Hoe wordt de diagnose gesteld? Welke onderzoeken zijn daarvoor nodig?
Lees verderHypertensie, cardiovasculaire risico's, bloedarmoede, botbroosheid? Wat zijn de gevolgen van nierinsufficiëntie?
Lees verderHet opduiken van een nieuwe vorm van het coronavirus in december 2019 in China leidde tot een wereldwijde gezondheidscrisis. De impact van COVID-19 die daar het gevolg is, op het d...
Lees verder“Droog gewicht” is een belangrijk begrip in de dialyse. Vooral als u niet meer voldoende urineert. Bent u voldoende vertrouwd met dit concept?
Lees verderLe "poids sec" est une notion importante de la dialyse. Surtout lorsque vous n'urinez plus assez. Comprenez-vous bien ce concept?
Lees verderPijn is een symptoom dat jammer genoeg vaak voorkomt bij nierpatiënten. Weet u welke pijnstillers het veiligst zijn voor de behandeling van hun pijn?
Lees verderSecundaire hyperparathyroïdie is één van de mogelijke complicaties van nierinsufficiëntie. Wat zijn de oorzaken en wat is de impact ervan? Test uw kennis!
Lees verderOvermatig zoutverbruik is schadelijk voor de nieren. Waarom? Welke producten zijn te mijden? Test uw kennis over dit onderwerp!
Lees verderTatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging