Nierinsufficiëntie - Zorgtraject bij nierinsufficiëntie kan beter | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Nierinsufficiëntie


GETUIGENISSEN

Zorgtraject bij nierinsufficiëntie kan beter

Zorgtraject bij nierinsufficiëntie kan beter

Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent

Het zorgtraject heeft de behandeling van nierinsufficiëntie op een aantal vlakken sterk verbeterd. Toch zou het nog beter kunnen. Nierspecialist Jan Donck legt uit waarom.

Wat houdt het zorgtraject precies in?

Het zorgtraject heeft de bedoeling de behandeling van nierinsufficiëntie te verbeteren, door middel van een betere samenwerking tussen patiënt, huisarts en nefroloog. Daartoe ondertekenen patiënt, huisarts en nierspecialist samen een contract. De patiënt belooft minstens twee keer per jaar zijn huisarts te consulteren, en één keer per jaar de nefroloog.

 

Wat zijn de voordelen voor de patiënt?

In ruil voor zijn engagement krijgt de patiënt een beter gecoördineerde zorg, en een volledige terugbetaling van de consultaties, zowel bij de huisarts als bij de specialist. Sinds juni 2009 hebben al ruim 11.000 patiënten met nierinsufficiëntie een dergelijk zorgtraject afgesloten.

 

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor het zorgtraject?

Alleen patiënten met een glomerulaire filtratie van minder dan 45ml/min en/of een proteïnurie van meer dan 1gr/dag kunnen tot het traject toetreden. Voor dialysepatiënten is een zorgtraject minder geschikt, omdat zij voor hun dialysebehandelingen vooral hun nefroloog consulteren, en minder naar de huisarts gaan. Niettemin behoudt een patiënt die tijdens het zorgtraject in dialyse moet, alle voordelen van het zorgtraject.

 

Hoe heeft het zorgtraject de behandeling van nierinsufficiëntie verbeterd?

Dankzij het zorgtraject wordt nierinsufficiëntie nu sneller herkend door huisartsen. Zo kan de behandeling sneller gestart worden, verkleint het risico op complicaties zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, en kan hopelijk ook de evolutie naar terminale nierinsufficiëntie worden vertraagd. Bovendien voelen patiënten zich meer betrokken bij de behandeling dankzij maatregelen zoals de terugbetaling van een automatische bloeddrukmeter voor zelfmeting,

 

U vindt wel dat de voorwaarden voor het zorgtraject verfijnd kunnen worden?

  • Door een financieel voordeel toe te kennen aan een bepaalde groep nierpatiënten worden andere groepen die ook baat hebben bij een intensieve opvolging (kinderen, transplantpatiënten, dialysepatiënten) benadeeld. Ook hun consultaties zouden volledig terugbetaald moeten worden, maar dan buiten het zorgtraject om.
  • Ook moeten de inclusiecriteria wellicht verfijnd worden. De discussie over de aangewezen drempelwaarden voor glomerulaire filtratie en proteïnurie is immers nog niet afgerond. Want voorlopig komt er nog een vrij grote groep in aanmerking voor het zorgtraject, terwijl hun risico op een verder evoluerende nierinsufficiëntie niet zo groot is.
  • Ten slotte kan men zich de vraag stellen of het afsluiten van een zorgtraject voor 80- en 90-jarigen vanuit gezondheidseconomisch standpunt nog een voordeel biedt.

 

Meer info over het zorgtraject op http://www.zorgtraject.be

 

 

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie 20 12 2011
Nierinsufficiëntie
Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie

Crème brûlée van eendenlever

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eieren
  • 125 g foie gras van eend
  • 25 cl room
  • 8 koffielepels bruine suiker
  • 4 sneden peperkoek
  • Peper

Bereid...

Lees verder
De hemodialyse van morgen 06 12 2011
Nierinsufficiëntie
De hemodialyse van morgen

Hemodialyse of peritoneale dialyse

Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor...

Lees verder
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert 21 11 2011
Nierinsufficiëntie
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert

Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed vero...

Lees verder
Meer donornieren nodig 11 10 2011
Nierinsufficiëntie
Meer donornieren nodig

Waarom zijn er donornieren nodig?

Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Drie keer per week moet u enkele uren aan het dialysetoestel liggen. Hoe kijkt u ertegenaan?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook