Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Nierinsufficiëntie


GETUIGENISSEN

Zelfdialyse: een persoonlijke keuze en een leerproces

Zelfdialyse: een persoonlijke keuze en een leerproces

Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc

Tony Goovaerts, hoofdverpleegkundige in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc, beheert het programma dialyse-educatie. Voor alle patiënten een waarborg op vrijheid en autonomie.

Welke soorten dialyse bestaan er?

Hemodialyse en peritoneale dialyse. Peritoneale dialyse gebeurt altijd bij de patiënt thuis, want ze moet elke dag toegepast worden. Hemodialyse kan thuis, in het ziekenhuis of in een dialysecentrum, met drie sessies per week van telkens vier uur. Ongeveer 90% van alle Belgische patiënten krijgt hemodialyse in het ziekenhuis of in een dialysecentrum. Hier in Saint-Luc kiest echter tot 50% van de patiënten voor hemodialyse of peritoneale dialyse thuis. Dit dankzij ons programma voor dialyse-educatie.

Patiënten hebben dus de keuze tussen hemodialyse en peritoneale dialyse?

Inderdaad. De meeste patiënten kunnen vrij kiezen, tenzij er contra-indicaties zijn. Zo hebben sommige patiënten een voorkeur voor peritoneale dialyse omdat ze bloedvrees hebben, al moeten ze daarvoor eerst een plastic buisje in hun buik krijgen. Uit studies blijkt dat de resultaten na vijf jaar precies dezelfde zijn voor beide technieken.

Is het programma dialyse-educatie bestemd voor alle patiënten?

Alle patiënten moeten eerst een 'predialyse' infoprogramma volgen. Ze bekijken dan, eventueel samen met hun gezin, naar een dvd met uitleg over de verschillende behandelingsmogelijkheden. Vervolgens hebben ze de keuze, al proberen we meestal wel zelfdialyse aan te moedigen. Patiënten die actief meewerken aan hun eigen behandeling, voelen zich vaak immers 'minder ziek'.

Wie dan voor zelfdialyse kiest, moet eerst een leerproces doormaken.

Inderdaad, en bij peritoneale dialyse duurt dat slechts enkele dagen, maar bij hemodialyse minstens drie weken. Daarnaast brengen we nieuwe patiënten in contact met lotgenoten, want informatie wordt altijd beter geaccepteerd als je het hoort van iemand die het zelf heeft meegemaakt.

U hebt in Saint-Luc ook een centrum voor zelfdialyse.

Dat klopt, en we hebben er zes machines geïnstalleerd. Het centrum is elke dag open van 6 tot 24 uur. Op die manier kunnen patiënten die dat willen, zelf meewerken aan hun behandeling, ook al is thuisdialyse voor hen om praktische redenen onmogelijk (bijvoorbeeld voor kotstudenten).

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie 20 12 2011
Nierinsufficiëntie
Speciale feestrecepten nierinsufficiëntie

Crème brûlée van eendenlever

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 eieren
  • 125 g foie gras van eend
  • 25 cl room
  • 8 koffielepels bruine suiker
  • 4 sneden peperkoek
  • Peper

Bereid...

Lees verder
De hemodialyse van morgen 06 12 2011
Nierinsufficiëntie
De hemodialyse van morgen

Hemodialyse of peritoneale dialyse

Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor...

Lees verder
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert 21 11 2011
Nierinsufficiëntie
Als nierinsufficiëntie de groei verhindert

Ziek zijn als kind: het is al geen pretje, maar kinderen met chronische nierinsufficiëntie zijn bovendien ook vaak te klein voor hun leeftijd. Dat kan flink wat leed vero...

Lees verder
Meer donornieren nodig 11 10 2011
Nierinsufficiëntie
Meer donornieren nodig

Waarom zijn er donornieren nodig?

Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Drie keer per week moet u enkele uren aan het dialysetoestel liggen. Hoe kijkt u ertegenaan?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook