Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen - "Wat is lenteconjunctivitis?" | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen


GETUIGENISSEN

"Wat is lenteconjunctivitis?"

"Wat is lenteconjunctivitis?"

Dr. Xavier Van der Brempt, longarts en allergoloog in Waha en in de Clinique Saint-Luc in Bouge (Allergopôle), geeft tekst en uitleg over lenteconjunctivitis.

Samen met het mooie weer duiken ook een aantal aandoeningen op. Één daarvan is lenteconjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies, het dunne transparante laagje dat het oogoppervlak bedekt.

Wat is lenteconjunctivitis?

“Als we het hebben over lenteconjunctivitis, ook wel eens ‘pink eye’ genoemd, moeten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen twee heel verschillende aandoeningen.

  1. Allergische conjunctivitis, die optreedt bij contact met pollen, graspollen bijvoorbeeld. Deze ontsteking duikt op in de lente en is de oogvariant van hooikoorts. Dit soort lenteconjunctivitis is meestal geassocieerd met allergische rhinitis, en minder vaak met astma.
  2. Vernale keratoconjunctivitis (VKC) is totaal anders qua oorzaken en behandeling, maar het kan verward worden met allergische lenteconjunctivitis. VKC is de ‘echte’ lenteconjunctivitis en is zeer zeldzaam: minder dan één op de 10.000 mensen heeft er last van. VKC komt het vaakst voor bij kinderen, meestal jonger dan tien jaar (minder vaak bij jongvolwassenen), en tast het bindvlies en het hoornvlies aan. De aandoening treft bijna altijd beide ogen.”
Wat zijn de symptomen van vernale keratoconjunctivitis?

“De belangrijkste symptomen zijn fotofobie, roodheid van het bindvlies, tranende ogen, jeuk of een branderig gevoel en pijn. De oogarts kan bij onderzoek specifieke symptomen vinden, met name 'noduli' of knobbeltjes onder de oogleden.”

Wat is de oorzaak van echte lenteconjunctivitis?

“De oorzaak is nog onbekend. Het is een inflammatoire oogziekte die chronisch evolueert, vaak over meerdere jaren. Er zijn geen risicofactoren bekend, maar de ontsteking komt twee keer zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes. De aandoening verdwijnt meestal rond de puberteit, wat wijst op hormonale factoren. Tekenen die wijzen op allergie worden vaak gevonden in traananalyses, maar een echte allergische achtergrond is slechts bij ongeveer de helft van de patiënten aanwezig. Lenteconjunctivitis kan zich ontwikkelen in flare-ups. Ultraviolet licht is als schuldige aangewezen, wat de flare-ups zou verklaren die bij de meerderheid van de patiënten in de lente terugkomen, maar bij andere patiënten kunnen er het hele jaar door flare-ups zijn.”

Hoe kan die bijzondere vorm van conjunctivitis behandeld worden?

“Regelmatige consulten bij de oogarts zijn aangewezen, de oftalmoloog is de enige die een volledig oogonderzoek kan uitvoeren en eventuele complicaties (verminderd gezichtsvermogen, hoornvlieszweren, enz.) kan opsporen. Ook een allergietest is nuttig, omdat de behandeling van allergieën de symptomen kan verbeteren. De beste behandeling is een immunosuppressivum dat lokaal als oogdruppel wordt toegediend en in de ziekenhuisapotheek wordt bereid. De standaardbehandeling bestaat uit lokale corticosteroïden. Anti-allergica kunnen helpen, maar zijn als enige behandeling niet heel doeltreffend.”

Daarnaast kan het beperken van contact met allergenen het oog ontlasten. Het regelmatig reinigen van het oog (bijvoorbeeld met oogdoekjes) en het gebruik van kunsttranen zal de verschillende allergenen 'verdunnen' en het oogoppervlak ontdoen van tal van ontstekingsmediatoren.(1)

Caroline Vrancken

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Demodex: uitkijken voor de ogen! 14 03 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Demodex: uitkijken voor de ogen!

Er zijn vele soorten Demodex mijten, maar alleen Demodex folliculorum en de Demodex brevis komen voor op het menselijk lichaam. De eerste leeft in haarfollikels, terwijl...

Lees verder
Conjunctivitis bij kinderen: wat kunt u doen om de pijn te verlichten? 23 02 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Conjunctivitis bij kinderen: wat kunt u doen om de pijn te verlichten?

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, het vlies dat het witte deel van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt. Het gaat gepaard met veel symptomen:...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

Lenzen en ooggezondheid 14 08 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Lenzen en ooggezondheid

Contactlenzen zijn bij verkeerd gebruik een grote bron van irritatie en kunnen een aanzienlijk risico zijn voor de gezondheid van de ogen. Het is belangrijk om lenzen met...

Lees verder
Gezonde levenswijze, gezonde ogen 14 08 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Gezonde levenswijze, gezonde ogen

Door een gezondere levensstijl aan te nemen, kunt u de gezondheid van uw ogen op lange termijn verbeteren. Een aantal tips:2,6

  • Stoppen met roken: stoppen met roken...

Lees verder
Laat uw ogen regelmatig controleren 14 08 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Laat uw ogen regelmatig controleren

Regelmatige oogcontroles bij de oogarts zijn de hoeksteen van een goede oogzorg en belangrijk vanaf jonge leeftijd. Het risico op bepaalde oogaandoeningen neemt toe met d...

Lees verder
Hoe uw ogen reinigen? 14 08 2023
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Hoe uw ogen reinigen?

Een goede ooghygiëne is essentieel om uw ogen gezond te houden. Een goede verzorging van ogen en oogleden kan infecties, irritaties, droge ogen en bepaalde oogheelkundige...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook