Prikkelbare darm - PDS: een multidisciplinaire aanpak! | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Prikkelbare darm


GETUIGENISSEN

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

PDS: een multidisciplinaire aanpak!

Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een goedaardige aandoening, maar kan je dagelijks leven wel ernstig overhoop halen. Een multidisciplinaire aanpak is het meest aangewezen, zegt dr. Danny De Looze.

PDS is een veel voorkomende aandoening. Toch is de exacte oorzaak nog niet gekend…

Dat klopt. Vermoedelijk spelen verschillende factoren een rol. Zo lijken bij mensen met PDS de darmen extra gevoelig  te zijn en abnormaal te bewegen. Soms ontstaat of verergert de aandoening na een ernstige darminfectie of tijdens een periode van stress, spanningen en emoties. Ook onze voedingsgewoonten kunnen er voor iets tussen zitten. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals onoplosbare vezels (rogge, tarwe…) of lactose, zijn moeilijk te verteren en kunnen de overgevoeligheid van de ingewanden verergeren.

PDS is niet levensbedreigend, maar wel knap lastig…

Inderdaad. Als je vaak en meestal dringend naar het toilet moet, kan dat een invloed uitoefenen op je sociaal leven en professionele activiteiten. Bovendien is het niet altijd makkelijk om problemen als diarree of constipatie ter sprake te brengen bij familie of vrienden. Bijgevolg sluiten sommige mensen zich af, omdat ze hun problemen verborgen willen houden. Dat is echter geen oplossing. Als de problemen je dagelijks leven verstoren, raadpleeg je best een arts.

Bij wie kan de patiënt terecht?

Door het stellen van vragen en het lichamelijk onderzoek kan de huisarts meestal al goed inschatten of je klachten bij PDS horen. Daarbij controleert hij ook of er tekenen zijn die mogelijk op een ernstige oorzaak wijzen. Een voorbeeld van zo’n ‘alarmsymptoom’ is bloedverlies bij de ontlasting, in korte tijd ongewild veel afvallen… In dat geval zal hij je meestal doorverwijzen naar een maag-darmspecialist. Zijn voordeel is dat hij in een multidisciplinaire omgeving samenwerkt met andere specialisten (internist, diëtist, psycholoog) aan de behandeling van eenzelfde patiënt. Op die manier kan de aandoening vanuit verschillende invalshoeken onderzocht en aangepakt worden.

Wat kan je doen tegen PDS?

PDS kan vooralsnog niet verholpen worden met één geneesmiddel of therapie. De beste resultaten worden geboekt met een combinatie van multidisciplinaire maatregelen. Mogelijke behandelingen zijn de toediening van spasmolytica, pepermuntolie, het aanpassen van de voedingsgewoonten, stressbeheersing enzovoort. Aangezien het verloop van de klachten en de ernst ervan per persoon kunnen verschillen, is een aanpak op maat aangeraden, net als een persoonlijke follow-up.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Speciaal dieet bij prikkelbare darm 23 02 2011
Prikkelbare darm
Speciaal dieet bij prikkelbare darm

Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen

Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat...

Lees verder
Acupunctuur niet doeltreffend 23 02 2011
Prikkelbare darm
Acupunctuur niet doeltreffend

In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm

Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultat...

Lees verder
Diarree: behandelen zonder medicijnen 23 02 2011
Prikkelbare darm
Diarree: behandelen zonder medicijnen

Wat helpt er tegen diarree?

Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de s...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

OPINIEPEILING

Telkens als ik mij in een stressvolle situatie bevind, begint mijn maag te rommelen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook