Transplantatie van organen - “Sinds mijn longtransplantatie sport ik veel” | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Transplantatie van organen


GETUIGENISSEN

“Sinds mijn longtransplantatie sport ik veel”

“Sinds mijn longtransplantatie sport ik veel”

Vincent, 62 jaar

Vincent kreeg in 2006 een longtransplantatie en leidt sindsdien weer een normaal leven. Hij is zelfs een sportfanaat geworden!

Hoe verliep uw herstel na de transplantatie?

Na mijn ontslag uit het Longtransplantatiecentrum van Mont-Godinne (UCL) startte ik mijn revalidatie met een reeks oefeningen in de kinezaal. Vervolgens begon ik weer te wandelen. Na de noodzakelijke zes maanden toezicht schreef ik me in een fitnessclub in, waar ik twee tot drie keer per week naartoe ga. Ik ben zelfs weer beginnen te zwemmen. Dat motiveerde mij om deel te nemen aan de spelen voor hart- en longgetransplanteerden, eerst in Vichy (Frankrijk), nadien in Vaxjo (Zweden), Apeldoorn (Nederland) en Lignano (Italië). Ik sleepte er aardig wat medailles in de wacht. Door mijn transplantatie kreeg ik nieuwe passies en ambities … én een tweede leven!

Waar moet u speciaal op letten? 

De belangrijkste bijwerking van mijn transplantatie is vermoeidheid. Ik heb 9 tot 10 uur per nacht slaap nodig. Door het tiental geneesmiddelen dat ik elke dag moet nemen, raakt mijn lichaam heel snel verzwakt. Ik tuinier met een masker op, want in de aarde woelen is gevaarlijk voor mij, en wel door de microschimmels die kunnen vrijkomen. Verder neem ik uiteraard trouw mijn antiafstotingsmedicatie en let ik vooral op mijn ademhaling – met behulp van een spirometer, om mijn ademcapaciteit te meten.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

12 01 2021
Transplantatie van organen
بعد عملية الزرع: لماذا يبقى تناول الأدوية مهما؟

https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار 
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار 
https://...

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Na een transplantatie: waarom hoe beschermen tegen de zon?

Het is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Immunodepressie? Pas uw voeding aan

Na een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Immunodepressie: hoe en waarom werk maken van hygiëne?

Om het risico op infectie na een transplantatie te beperken, is het van essentieel belang om zorg te dragen voor hygiëne. Een paar eenvoudige tips kunnen u daarbij helpen...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook