Vincent, 62 jaar
Vincent kreeg in 2006 een longtransplantatie en leidt sindsdien weer een normaal leven. Hij is zelfs een sportfanaat geworden!
Hoe verliep uw herstel na de transplantatie?
Na mijn ontslag uit het Longtransplantatiecentrum van Mont-Godinne (UCL) startte ik mijn revalidatie met een reeks oefeningen in de kinezaal. Vervolgens begon ik weer te wandelen. Na de noodzakelijke zes maanden toezicht schreef ik me in een fitnessclub in, waar ik twee tot drie keer per week naartoe ga. Ik ben zelfs weer beginnen te zwemmen. Dat motiveerde mij om deel te nemen aan de spelen voor hart- en longgetransplanteerden, eerst in Vichy (Frankrijk), nadien in Vaxjo (Zweden), Apeldoorn (Nederland) en Lignano (Italië). Ik sleepte er aardig wat medailles in de wacht. Door mijn transplantatie kreeg ik nieuwe passies en ambities … én een tweede leven!
Waar moet u speciaal op letten?De belangrijkste bijwerking van mijn transplantatie is vermoeidheid. Ik heb 9 tot 10 uur per nacht slaap nodig. Door het tiental geneesmiddelen dat ik elke dag moet nemen, raakt mijn lichaam heel snel verzwakt. Ik tuinier met een masker op, want in de aarde woelen is gevaarlijk voor mij, en wel door de microschimmels die kunnen vrijkomen. Verder neem ik uiteraard trouw mijn antiafstotingsmedicatie en let ik vooral op mijn ademhaling – met behulp van een spirometer, om mijn ademcapaciteit te meten.
Deel en print dit artikel
Verwikkelingen zijn altijd mogelijk na een orgaantransplantatie. Daarom worden er regelmatig onderzoeken gepland na uw ontslag uit het ziekenhuis. Ook thuis kunt u op bep...
Lees verderNa een transplantatie duiken heel wat vragen op. Hoe ziet de medische follow-up er uit? Wanneer kunt u weer werken of sporten? Waar kunt u hulp vinden? U komt het te wete...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen