Transplantatie van organen - “Wij staan elke dag tussen leven en dood” | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Transplantatie van organen


GETUIGENISSEN

“Wij staan elke dag tussen leven en dood”

“Wij staan elke dag tussen leven en dood”

Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven

In België is een transplantatiecoördinator verantwoordelijk voor de organisatie van de hele donatie- en transplantatieprocedure. “Wij vormen eigenlijk de link tussen de donor en de ontvanger”, zegt Bruno Desschans, transplantatiecoördinator in het UZ Leuven*.

Wat is de rol van de transplantatiecoördinator?

Mijn werk begint zodra er vanuit een ziekenhuis een telefoontje komt dat ze een mogelijke donor hebben. Als aan bepaalde criteria wordt voldaan, start ik de donatieprocedure bij Eurotransplant op.
Ik verzorg alle contacten met een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, laboratoria, transportfirma, enz. Ik zie ook de transplantatiepatiënt en sta mee in voor de zorg voor de nabestaanden van de donor. Zodra het donororgaan in ons ziekenhuis aankomt, houdt mijn taak in principe op. Maar dan is er nog de administratie en de follow-up van alle transplantaties.

Wat vindt u het moeilijkste aan uw job?

Voor een donatieprocedure doe ik gemiddeld meer dan 100 telefoontjes. Ik moet altijd het overzicht behouden over de hele procedure. Want als ik één schakel vergeet, kan de hele transplantatie in gevaar komen …

En wat vindt u het mooiste aspect?

Ik sta letterlijk tussen leven en dood. Voor de donorfamilies is het vaak een troost dat hun familielid verder leeft in een andere mens. En als je een doodzieke patiënt enkele weken na de transplantatie ziet heropleven, geeft dat enorm veel voldoening.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

12 01 2021
Transplantatie van organen
بعد عملية الزرع: لماذا يبقى تناول الأدوية مهما؟

https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار 
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار 
https://...

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Na een transplantatie: waarom hoe beschermen tegen de zon?

Het is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Immunodepressie? Pas uw voeding aan

Na een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.

Lees verder
09 10 2020
Transplantatie van organen
Immunodepressie: hoe en waarom werk maken van hygiëne?

Om het risico op infectie na een transplantatie te beperken, is het van essentieel belang om zorg te dragen voor hygiëne. Een paar eenvoudige tips kunnen u daarbij helpen...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Medipedia facebook