Veneuze insufficiëntie - Tips om zware benen te verlichten | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Veneuze insufficiëntie


GETUIGENISSEN

Tips om zware benen te verlichten

Tips om zware benen te verlichten

Linda, 54 jaar

Linda, 54 jaar, is een traiteur. En voor dat beroep moet zij een groot stuk van de dag rechtstaan. Gelukkig heeft zij enkele tips om het zwaartegevoel in haar benen te verlichten.

Licht in de benen...

Ik lijd aan veneuze insufficiëntie en ik werk in de horecasector en dat is daar geen goede zaak voor! Ik heb niet veel spataders, maar ik heb wel veel last van zware benen en krampen 's nachts. Om die pijn te voorkomen en te verzachten heb ik een aantal 'truukjes'.

  • Koude douches: ik begin en eindig mijn dag met het besproeien van mijn benen met koud water.
  • Het onderuiteinde van het bed hoger zetten: ik heb een kussen onder mijn matras gelegd om mijn benen 10 cm hoger te plaatsen. Daardoor wordt het terugstromen van het bloed in de aders tijdens de nacht bevorderd. En in dezelfde zin doe ik fietsbewegingen met mijn benen voor ik ga slapen als ik veel pijn heb.
  • Regelmatig bewegen: ik heb een beroep waarbij ik heel de dag rechtsta. Ik let er dan ook op om twee tot drie keer per uur enkele oefeningen te doen om mijn kuitspieren te stimuleren. Ik ga dan even wandelen, ik ga enkele keren op de toppen van mijn tenen staan en ik maak draaibewegingen met mijn enkels.
  • Ik vermijd hoge hakken: als ik echt hoge hakken moet dragen, zoals op een receptie bijvoorbeeld, dan heb ik steeds in mijn tas een paar balletschoentjes bij.
  • Ik masseer regelmatig mijn benen, voeten en dijen.
  • Ik mijd warmtebronnen zo veel als ik kan, zoals blootstelling aan de zon, epileren met warme was, vloerverwarming, warme baden, sauna of elektrische dekens.
  • Ik draag losse kledij. Ik heb alle spannende kousen met elastiek, alle step-ins en alle te strakke broeken weggehaald uit mijn kleerkast.
  • Tabletten op basis van planten: ik neem elke dag supplementen met venotonica om de pijn te verlichten.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Wanneer moet u naar de dokter? 07 03 2012
Veneuze insufficiëntie
Wanneer moet u naar de dokter?

Raadpleeg uw arts bij pijn, een zwaar gevoel in de benen en/of voeten, gezwollen enkels of als de aders zichtbaar worden. hij zal u preventieve maatregelen en/of een beha...

Lees verder
Mini-invasieve methoden 23 02 2011
Veneuze insufficiëntie
Mini-invasieve methoden

Stripping en sclerotherapie zijn de voornaamste behandelingen voor CVI geworden. Maar sinds enkele jaren worden ook andere, minder ingrijpende technieken aangewend. De...

Lees verder

OPINIEPEILING

Tegen vermoeide benen, verkies ik

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook