Vroegtijdig klaarkomen - Vroegtijdige zaadlozing: wie raadplegen? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Vroegtijdig klaarkomen


GETUIGENISSEN

Vroegtijdige zaadlozing: wie raadplegen?

Vroegtijdige zaadlozing: wie raadplegen?

Dirk Michielsen, prof. Urologie aan het UZ Brussel

Veel mannen hebben last van vroegtijdige zaadlozing. En te weinig onder hen durven erover praten. Maar tot wie moet je je richten?

Vroegtijdige zaadlozing wordt nog vaak beschouwd als een taboeonderwerp …

Dat klopt. Enerzijds raadplegen vele mannen met het probleem geen arts. Maar dat helpt je niet vooruit. Hoe moeilijk ook, je moet erover durven praten. Alleen zo kan je geholpen worden.
Anderzijds stappen sommige mannen te snel naar een arts. Ze zijn één of twee keer te snel klaargekomen - daaronder verstaan we sneller dan twee minuten na penetratie - en maken zich al zorgen. “Ja, maar, in films …”, klinkt het dan. Films zijn niet altijd realistisch, en vormen dus geen vergelijkingsbasis. Als er altijd een probleem geweest is van vroegtijdige zaadlozing, of als het probleem de relatie verstoort, moet je niet aarzelen om een arts te raadplegen!

Wie moet je raadplegen?

Eerst moet je weten dat er, in de meerderheid van de gevallen, geen fysieke oorzaak bestaat van vroegtijdige ejaculatie. Patiënten worden zodoende vaak doorverwezen naar een psycholoog of seksuoloog. Soms zijn ze ook gebaat bij een behandeling met medicatie. Het voordeel van de uroloog is dat hij in een multidisciplinaire omgeving werkt met verschillende specialisten die samenwerken bij de behandeling van eenzelfde patiënt (psycholoog, psychiater, seksuoloog, lichaamstherapeut …).
In de praktijk stappen veel mannen onmiddellijk naar een specialist, omdat de band met hun huisarts te nauw is om openlijk over seksualiteitsproblemen te spreken.

Wat is het verband tussen vroegtijdige ejaculatie en erectiestoornissen?

Vroegtijdige zaadlozing en erectiestoornissen worden vaak met elkaar verward. Toch gaat het om twee verschillende ziektes, hoewel ze soms gelinkt zijn. Als een patiënt erectieproblemen heeft, kan hij ook vroegtijdig klaarkomen. Aangezien hij weet dat hij zijn erectie niet langer dan één of twee minuten zal kunnen aanhouden, komt hij vroeg klaar. Maar niet alle mannen die vroegtijdig klaarkomen, hebben erectieproblemen, verre van zelfs. Ze hebben gewoon moeite om hun opwinding te controleren.

Is het aangeraden dat de partner meegaat naar de arts?

Dat is aangeraden. Vroegtijdige zaadlozing heeft voor beide partners immers een impact op de seksuele tevredenheid. De partner kan het probleem helpen beschrijven. Tijdens een consultatie blijkt soms ook dat beide partners veel te hoge, of verschillende, seksuele verwachtingen hebben. Ja, zo’n koppelgesprek kan verhelderend zijn.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Medicatie voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing 26 05 2014
Vroegtijdig klaarkomen
Medicatie voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing

De rol van antidepressiva

Vroegtijdig klaarkomen wordt soms behandeld met antidepressiva. Die geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Maar...

Lees verder
Vroegtijdig klaarkomen: ¬nut van lokale crèmes of sprays 26 05 2014
Vroegtijdig klaarkomen
Vroegtijdig klaarkomen: ¬nut van lokale crèmes of sprays

Soms kan het gebruik van lokale crèmes of sprays met verdovende stoffen zoals lidocaïne en prilocaïne helpen. Ze maken de penis ongevoeliger, waardoor de man de zaadlozin...

Lees verder

OPINIEPEILING

Welke middeltjes gebruikt u om niet te vroeg klaar te komen?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook