Acute bronchitis - Antibiotica nemen bij bronchitis, of niet? | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Acute bronchitis


GETUIGENISSEN

Antibiotica nemen bij bronchitis, of niet?

Antibiotica nemen bij bronchitis, of niet?

Claude, 40 jaar

De arts van Claude besloot geen antibiotica voor te schrijven om zijn acute bronchitis te behandelen. En hij had gelijk: zo’n behandeling zou toch geen nut hebben gehad omdat het om een virale infectie gaat.

“Als kind was ik gevoelig. Als er verkoudheid of griep was op school, kreeg ik die altijd te pakken. Dat zorgde overigens voor een paar nare ervaringen: nu eens een bronchitis, dan weer een keelontsteking. Toen ik ongeveer negen was, kreeg ik zelfs een keer longontsteking waardoor ik een paar weken in het ziekenhuis belandde. Daardoor ben ik van nature angstig als het om mijn gezondheid gaat.”

Niets ernstigs

“Een tijdje geleden werd ik ziek. Ik voelde al enkele dagen dat ik iets onder de leden had. Toen het erger werd, ben ik naar de huisarts gegaan. Hij heeft mij onderzocht en stelde mij al gauw gerust: het was acute bronchitis. Niets ernstigs, maar ik moest geduldig afwachten tot het overging.”

Geen antibiotica

“Ik maakte me zorgen omdat hij me geen antibiotica voorschreef. Omdat ik altijd al gevoelig was, dacht ik dat een schokbehandeling wel het beste zou zijn. Hij heeft me toen uitgelegd dat een acute bronchitis goedaardig is en dat een virale infectie de ziekte veroorzaakt had. Antibiotica waren dus nutteloos, omdat die specifiek bacteriën bestrijden. Hij stelde me gerust: over enkele dagen zou ik alweer op de been zijn. We konden alleen maar de symptomen verlichten. Toen ik naar huis ging, twijfelde ik nog een beetje, maar een goede week later was ik er helemaal bovenop. En zonder antibiotica!”

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

20 12 2013
Acute bronchitis
Focus op de ademhaling

In rust ademt een volwassene gemiddeld elke minuut zes liter lucht in. Bij het inademen stroomt de lucht door de bovenste luchtwegen. Dan duikt hij de luchtpijp in en kom...

Lees verder

OPINIEPEILING

Fluimen ophoesten vindt u vies. Zeker in aanwezigheid van anderen. Maar u kunt ze niet tegenhouden. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ZIEKTES

Rhume Asthme
Medipedia facebook