“Als kind was ik gevoelig. Als er verkoudheid of griep was op school, kreeg ik die altijd te pakken. Dat zorgde overigens voor een paar nare ervaringen: nu eens een bronchitis, dan weer een keelontsteking. Toen ik ongeveer negen was, kreeg ik zelfs een keer longontsteking waardoor ik een paar weken in het ziekenhuis belandde. Daardoor ben ik van nature angstig als het om mijn gezondheid gaat.”
“Een tijdje geleden werd ik ziek. Ik voelde al enkele dagen dat ik iets onder de leden had. Toen het erger werd, ben ik naar de huisarts gegaan. Hij heeft mij onderzocht en stelde mij al gauw gerust: het was acute bronchitis. Niets ernstigs, maar ik moest geduldig afwachten tot het overging.”
“Ik maakte me zorgen omdat hij me geen antibiotica voorschreef. Omdat ik altijd al gevoelig was, dacht ik dat een schokbehandeling wel het beste zou zijn. Hij heeft me toen uitgelegd dat een acute bronchitis goedaardig is en dat een virale infectie de ziekte veroorzaakt had. Antibiotica waren dus nutteloos, omdat die specifiek bacteriën bestrijden. Hij stelde me gerust: over enkele dagen zou ik alweer op de been zijn. We konden alleen maar de symptomen verlichten. Toen ik naar huis ging, twijfelde ik nog een beetje, maar een goede week later was ik er helemaal bovenop. En zonder antibiotica!”
“Nee, sommige patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid: mensen die een onderliggende chronische ademhalingsziekte hebben zoals astma of COPD (chronische obstructieve longziekte), diabetes of hartfalen. Een infectie kan COPD bijvoorbeeld verergeren. Bij al deze patiënten is het ook heel belangrijk om een diagnose van longontsteking niet over het hoofd te zien en te denken dat het om een gewone acute bronchitis gaat. Deze patiënten lopen immers een groter risico op complicaties dan iemand die normaal gezien gezond is. We zijn dus extra waakzaam.”
“Als we te maken hebben met risicopatiënten voeren we, behalve het klinische onderzoek, ook vaker een bloedafname en een radiografie uit. Zo kunnen we longontsteking uitsluiten. Als de diagnose bronchitis is, zien we deze patiënten enkele dagen later opnieuw op het spreekuur om te kijken hoe het met hen gaat.”
“Als we acute bronchitis vaststellen, raden we de patiënt altijd aan opnieuw naar het spreekuur te komen als zijn toestand nog verergert of als er nieuwe symptomen optreden. Als de koorts hoog oploopt en boven 38,5° C stijgt, of als de patiënt meer fluimen begint op te geven en die heel etterig of bloederig worden, moet de patiënt opnieuw naar de arts.”
In rust ademt een volwassene gemiddeld elke minuut zes liter lucht in. Bij het inademen stroomt de lucht door de bovenste luchtwegen. Dan duikt hij de luchtpijp in en kom...
Lees verderIn rust ademt een volwassene gemiddeld elke minuut zes liter lucht in. Bij het inademen stroomt de lucht door de bovenste luchtwegen. Dan duikt hij de luchtpijp in en kom...
Lees verderClaude, 40 jaar
Dr. Pol Ravez, diensthoofd Pneumologie CHU Ambroise Paré
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen