Het is moeilijk een onderscheid te maken tussen een angina van virale oorsprong (70 tot 90% van de gevallen) en een angina van bacteriële oorsprong (10 tot 30% van de gevallen). Daarom werden lange tijd systematisch antibiotica voorgeschreven. Maar dat is verre van ideaal gezien de inname van antibiotica enkel nodig is bij een infectie van bacteriële oorsprong. Antibiotica kunnen bovendien bijwerkingen hebben (allergische reacties, spijsverteringstoornissen...). Als ze te vaak en onaangepast worden gebruikt, dan werkt dat het optreden van resistentie bij de bacteriën in de hand.
Door de evaluatie van de symptomen en het gebruik van tests voor diagnose, is het nu mogelijk het gebruik van antibiotica te beperken tot angina's met streptokokken van groep A. Daarbij bestaat maar een zeer gering risico op ernstige complicaties (vooral acuut gewrichtsreuma).
De behandeling moet ten laatste op de negende dag na het optreden van de eerste symptomen beginnen. Anders is ze niet doeltreffend tegen acuut gewrichtsreuma. Als de antibiotica binnen de 48 uur worden genomen, is het ook mogelijk het risico op besmetting en de duurtijd van de symptomen tot een tot twee dagen te beperken. Penicilline heeft weinig bijwerkingen en verdient dan ook de voorkeur als antibioticum bij angina.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Tegenwoordige worden de amandelen vrij zelden weggenomen. Het kan aangewezen zijn bij herhaalde of chronische angina's met een infectie van de amandelen die niet goed reageren op andere behandeling. Ook in geval van een abces wordt vaak aangeraden de amandelen te verwijderen.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Pijnstillers en koortswerende middelen worden vaak voorgeschreven bij een angina. Paracetamol vervult deze twee functies en heeft weinig bijwerkingen. Het is dan ook een behandeling van eerste keuze. Een ontstekingsremmer zoals ibuprofen wordt er vaak bij gegeven in geval van ergere pijn.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Voor de lokale behandleing van keelpijn worden meestal sprays of zuigtabletten gebruikt. Naargelang hun samenstelling hebben ze een verschillende werking:
Van de zuigtabletten of oplossingen met een ontsmettende stof is geen effect bewezen voor angina.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Heel wat producten tegen keelpijn zijn vrij te koop in de apotheek. Maar welke verdienen de voorkeur? Qua toedieningswijze zijn spray en pastilles elkaar waard. Ver...
Verschillende geneesmiddelen tegen keelpijn (paracetamol, aspirine enz.) zijn vrij te koop in de apotheek. Maar opgelet: ze hebben niet...Eerste regel: weet wat u neemt
Soms raakt één van onze oren (of allebei) net na een rinofaryngitis (neus-keelholteontsteking) of sinusitis verstopt, waardoor we de indruk hebben dat we minder goed...
U hebt veel pijn bij het slikken ? alsof u telkens naalden inslikt ? en bent tot alles bereid om dat (bijzonder) onaangename gevoel te verminderen. Sommigen raden thee...
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen