De dokter ondervraagt eerst de patiënt over zijn symptomen. Daarna onderzoekt hij de keel met een lamp en een tongspatel. Dat is een klein staafje om de toegang tot de keel vrij te maken. Hij betast ook de lymfeklieren onder de kaak.
Met het klinisch onderzoek probeert de dokter vast te stellen of de bèta-hemolytische streptokok van groep A (SGA) de oorzaak is van de angina. Zo kan hij nagaan of het zin heeft antibiotica in te nemen.
De symptomen die pleiten voor een angina door SGA (criteria van Centor) zijn:
Twee andere elementen kunnen de diagnose verder richten:
Deze kenmerken zijn echter onvoldoende om met zekerheid de diagnose te kunnen stellen van een angina met SGA. Bijkomende onderzoeken (streptest, keeluitstrijkje) zijn nodig om het vermoeden van de arts te bevestigen. In de dagelijkse praktijk wordt nochtans zelden beslist om al dan niet antibiotica voor te schrijven op basis van de resultaten van deze onderzoeken.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Het uitstrijkje is het afnemen van cellen met een keelwisser (lijkt op een wattenstaafje) in de keel en de amandelen. Die afgenomen cellen worden naar een laboratorium gestuurd, waar ze in cultuur (kweek) worden gebracht en geanalyseerd. De resultaten worden meestal naar de arts gestuurd binnen de 48 tot 72 uur.
De strep-test is een onderzoek waarmee snel de streptokok van groep A (SGA) kan worden opgespoord. Er worden cellen afgenomen zoals bij een uitstrijkje, door met een keelwisser binnenin de keel of over de amandelen te gaan. De wisser wordt gedurende een minuut in contact gebracht met een product dat reageert als er SGA zijn. Een reactiebandje wordt dan in dat vocht gedrenkt. De resultaten zijn na ongeveer vijf minuten duidelijk. Indien de test positief is (rode streep en blauwe streep), kan het om SGA gaan. Deze test is sneller maar minder betrouwbaar dan de cultuur in het laboratorium.
Ongeveer 15% van de kinderen en 50% van de volwassenen zijn chronische dragers van SGA zonder enig symptoom en zonde risico op complicaties. Bij deze mensen zijn de afgenomen stalen positief, ook al is de angina viraal.
De hoeveelheid ASLO (antilichamen tegen streptolysines O) in het bloed is meestal groter als er een bacteriële besmetting is. Maar het verschil is pas in het bloed merkbaar een tot drie weken na het begin van de symptomen. Dit onderzoek is bovendien erg duur en wordt slechts in zeer zeldzame gevallen uitgevoerd.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het een virale infectie die de ontsteking en de bijbehorende pijn veroorzaakt (70-95% van de gevallen). Rhinov...
Lees verderU hebt witte puntjes opgemerkt in uw achterkeel, ter hoogte van de amandelen? U denkt meteen aan witte angina. Toch hebt u geen koorts...Witte puntjes in de achterkeel
Roodvonk komt vooral voor bij jonge kinderen tussen 3 en 12 jaar. Hoge koorts die soms de 40° nadert, keelpijn, huiduitslag en een vuurrode tong zijn typisch voor deze...
Zaterdag. U bent met vakantie, maar u wordt wakker met een houten kop en een gloeiend voorhoofd. Goed, u zit al een paar dagen met keelpijn, maar u dacht dat wat rust u...
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen