Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:04
Vroeger betekende een amandelverwijdering (amygdalectomie) hoe dan ook verschillende dagen ziekenhuis. Vandaag is dat niet meer het geval.
"Ik had al jaren last van chronische keelontstekingen. Mijn KNO-specialist stelde me daarom een amygdalectomie (wegnemen van de keelamandelen) voor. Als zelfstandige kon ik het me niet veroorloven om een week niet te werken. Maar hij vertelde me dat het wegnemen van de keelamandelen en/of de neusamandelen nu via ambulante chirurgie gebeurt. Je komt 's ochtends het ziekenhuis binnen en mag 's namiddags al naar huis. Onder die voorwaarden ging ik akkoord!
De dag voor de operatie had ik een preoperatief onderhoud met de anesthesist. Hij legde me uit hoe de ingreep zou verlopen en wat ik precies moest doen. Zo moest ik nuchter zijn voor de operatie, en nadien moest iemand mij komen ophalen en tot 's avonds bij mij blijven. Dus belde ik vlug even mijn moeder op?
De dag zelf meldde ik mij om 8 uur 's ochtends aan in het ziekenhuis. Een verpleegster bracht me naar een kleedkamer. Ik kleedde me uit, stopte mijn spullen in een kastje (zoals in het zwembad) en trok een patiëntenhemd aan. Na een laatste routinegesprek moest ik op een brancard liggen. Een paar minuten later brachten ze me naar de operatiezaal. Ik vroeg aan de brancardier hoe laat het was. Kwart voor negen.
Ik was wat gespannen, maar het verzorgend personeel stelde me gerust. Ik kreeg een infuus en een pijnstiller. Dat was preventief, zo legden ze me uit. Daarop spoot de anesthesist me een eerste product in. Dan zei hij aan de chirurg: 'Je mag beginnen'. Ik herinner me dat ik heel even panikeerde en riep: 'Nee! Ik ben nog niet in slaap!'. Van wat er nadien gebeurde, weet ik niets meer.
Ik herinner me nog vaag dat ik naar de lift gebracht werd, maar ik werd pas echt wakker in mijn kamer, met mijn moeder aan mijn ziekbed. Het was iets over elven. Ik had een droge keel, maar niet echt pijn. Rond de middag kwamen de dokters me bezoeken. Ze controleerden of alles goed verliep en gaven me vervolgens een reeks documenten (voorschrift, ontslagbrief enz.), plus een antipijnkit (met tabletten voor drie dagen). Een halfuur later mocht ik naar huis.
Deel en print dit artikel
Een allergie is een overreactie van ons lichaam op bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen, die ten onrechte als schadelijk worden...Allergie: welke impact op onze keel?
U staat 's ochtends op met een loodzwaar hoofd, uw keel doet pijn en uw voorhoofd is gloeiend heet. Naar het werk gaan zit er vandaag niet in! U belt naar uw huisarts. Hi...
Candida albicans is een gist die van nature aanwezig is in de mond. Bij personen met verzwakte afweer (immunodeficiëntie) kan ze zich vermenigvuldigen, met een schimme...
10 tot 30% van alle keelontstekingen zijn van bacteriële en niet van virale oorsprong. De meest voorkomende bacterie is de...Een keelontsteking van bacteriële oorsprong
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen