Een rode angina (erythemateuse angina) komt veel voor bij kinderen jonger dan 10 jaar. Daarbij zijn de amandelen gezwollen en is het keelslijmvlies rood. Een rode angina kan eveneens gepaard gaan met koorts en pijn in de lymfeklieren onder de kaak.
Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen. De amandelen zijn soms ook bedekt met witte punten (opstapeling van etter), die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt. De lymfeklieren van de hals zijn soms gezwollen. Een witte angina kan eveneens hoge koorts en uitgesproken moeheid geven.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Mononucleose of klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, dat vooral via speeksel wordt overgebracht. Meestal is het een goedaardige ziekte met koorts, hoofdpijn, uitgesproken moeheid en een angina. Die angina gaat meestal gepaard met gezwollen lymfeklieren onder de kaak (cervicale adenopathie) en een vlies dat de huig of het zachte verhemelte bedekt in de diepte van de keel. Klierkoorts geneest meestal vanzelf binnen een tiental dagen maar de vermoeidheid kan verschillende maanden aanhouden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Keelpijn is de meest voorkomende reden waarom iemand naar de huisarts gaat.
Bij een angina gaat de keelpijn vaak gepaard met een hinder, een pijn of een blokkering bij het slikken van vloeistoffen of voedingsmiddelen (disfagie). Andere kenmerkende symptomen van angina zijn:
Ademhalingsproblemen zoals neusloop, hoest, heesheid en moeilijk ademen komen minder vaak voor. Ze zijn vaak een teken van een angina van virale oorsprong.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Dr. Caroline De Toeuf (Cliniques universitaires Saint-Luc).
"Ik had al jaren last van chronische keelontstekingen. Mijn KNO-specialist stelde me daarom een amygdalectomie (wegnemen van de keelamandelen) voor. Als zelfstandig...
Vroeger werden er massaal keelamandelen (tonsillen) weggenomen, zonder zich al te veel vragen te stellen. Vandaag is het aantal tonsillectomieën aanzienlijk verminder...
Aangezien de verdoving gebeurt in nuchtere toestand, heeft de patiënt vaak minstens al vijftien uur niets meer gegeten. Het hoeft dus niet te verbazen dat hij na de oper...
Dr. Michiel Costers, coördinator BAPCOC
Paulien, 37 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen