Prof. Yvan Vandenplas, gastropediater en diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel
Verschillende studies hebben aangetoond dat sommige probiotica doeltreffend zijn tegen diarree, vooral bij baby's. Prof. Yvan Vandenplas, gastropediater in het UZ Brussel, licht toe.
Een probioticum is een levend micro-organisme (bacteriën, gisten...) dat, als het in voldoende hoeveelheid ingenomen wordt, een heilzaam effect heeft dat sterker is dan bij algemene voeding. Maar de ene stam is de andere niet! Een 'goed' probioticum moet specifiek, gedocumenteerd en klinisch bestudeerd zijn. Het moet ongevaarlijk zijn voor het organisme, maagzuurbestendig zijn, voldoen aan strikte productie- en bewaringsvoorwaarden...
Er zijn er verschillende, waaronder de gist Saccharomyces boulardii CNCM I-745, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri Protectis (of Lactobacillus reuteri DSM 17938) en andere. Voor de gist Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zijn er twee indicaties erkend in België:
Saccharomyces boulardii CNCM I-745 is in België geregistreerd als geneesmiddel. Van Lactobacillus rhamnosus GG, die aanwezig is in sommige voedingssupplementen, is bewezen dat hij de duur van acute diarree significant vermindert, vooral bij rotavirus gastro-enteritis. Er bestaan ook andere voedingssupplementen, zoals een combinatie van probiotica en prebiotica. Van dit supplement is in België voor het eerst het nut bestudeerd bij diarree bij kinderen in de ambulante geneeskunde.
Om de doeltreffendste producten te kiezen, stapt u beter naar een arts of apotheker. Die kan u dan de best gedocumenteerde en meest wetenschappelijk bestudeerde stammen aanraden.
Deel en print dit artikel
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen