Chronische bronchitis - Elke dag moest ik hoesten en slijmen opgeven | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Chronische bronchitis


GETUIGENISSEN

Elke dag moest ik hoesten en slijmen opgeven

Elke dag moest ik hoesten en slijmen opgeven

Claire, 52 jaar

Claire was bijna 25 jaar roker. Rond haar veertigste begon ze last te krijgen van chronische bronchitis. Maar samen met haar dochters heeft ze er iets aan gedaan.

"Ik heb mijn hele leven gerookt. Vanaf mijn zestiende – toen ik van school ging – had ik altijd mijn pakje op zak. In die tijd werd er nog niet zo gewezen op de gevaren van roken. Alleen tijdens mijn twee zwangerschappen ben ik ermee gestopt. Maar daarna begon ik al snel opnieuw. Iets voor mijn veertigste ben ik beginnen hoesten en moest ik regelmatig slijmen opgeven. De blik van de mensen op straat tijdens zo’n hoestbui met een sigaret in uw hand, is niet echt fijn. Ze wijzen u bijna met de vinger."

Een acute bronchitis heeft me gealarmeerd

"Ik ben gewoon blijven hoesten en heb mijn hoofd in het zand gestoken. Maar op mijn drieënveertigste, putje winter, werd mijn hoest plots erger en kreeg ik felle koorts. Ik zei tegen mezelf dat ik een kou gevat had. Tien dagen heb ik het bed moeten houden. Ik was tot niets in staat en had ook moeite met ademen. Toen ik weer beter was, heeft mijn huisarts me uitgelegd dat ik chronische bronchitis had met een beginnende COPD. Die zogeheten crisis was eigenlijk een superinfectie. Een van mijn dochters was erbij toen ik de diagnose te horen kreeg. Ze zei me dat het zo niet verder kon. Ze heeft me verplicht om mijn lot in handen te nemen."

Stoppen met roken: herboren worden

"Mijn huisarts heeft me doen inzien welke plaats roken in mijn leven had. Hij gaf me de wapens om er komaf mee te maken. Een tijd lang heb ik nicotinevervangers gebruikt.

Nu krijg ik een basisbehandeling voor mijn COPD. Ik gebruik een puffer om beter te kunnen ademen en slijmverdunners om het slijm te kunnen ophoesten. Vandaag hoest ik bijna niet meer. Ik voel me als herboren. Ik ben er trots op dat mijn kleinzoon me nu ziet als een jonge, fitte oma."

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Inentingen bij chronische bronchitis 16 02 2012
Chronische bronchitis
Inentingen bij chronische bronchitis

Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...

Lees verder

OPINIEPEILING

U zit in de cinema/bij vrienden/in een vergadering en voelt een hoestbui aankomen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook