Gepubliceerd op 25/04/2022 à 20:39
De langst bekende covid-19-infectie is beschreven door Britse onderzoekers op het European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases in Lissabon (23-26 april). De patiënt testte 505 dagen voor zijn dood positief op COVID-19. Het vorige langst bekende PCR-bevestigde geval zou 335 dagen bedragen.
Britse wetenschappers wilden graag nagaan hoe SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) verandert als het langdurig huishoudt in het lichaam van mensen met een verzwakt immuunsysteem. De onderzoekers King’s College London and Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust verzamelden negen mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dat verzwakte immuunsysteem was in hun geval te herleiden naar het feit dat ze eerder een orgaantransplantatie hadden ondergaan, aan HIV of kanker leden of in de strijd tegen andere ziekten behandelingen ondergingen die hun immuunsysteem aantastten. Voor alle deelnemende proefpersonen gold dat ze minstens acht weken op rij positief testten op corona. En hoewel sommigen enkele weken later coronavrij konden worden verklaard, waren er ook twee mensen bij wie de infectie aanzienlijk langer – meer dan een jaaraanhield.
Eén van de proefpersonen testte 505 dagen voor zijn overlijden positief op corona, maar bleef in de gehele periode tussen die eerste positieve test en zijn sterfdag voortdurend positief testen. Het betekent dat zijn infectie dus 505 dagen – oftewel iets meer dan 16 maanden – aanhield. En dat is een record; nog niet eerder hebben onderzoekers zo’n langdurige corona-infectie gezien. "Dit levert het bewijs dat mutaties die in zorgwekkende varianten worden aangetroffen, zich inderdaad voordoen bij immuungecompromitteerde patiënten en ondersteunt dus het idee dat nieuwe varianten van de virussen zich kunnen ontwikkelen bij immuungecompromitteerde personen.
"Het is echter belangrijk op te merken dat geen van de individuen in ons werk nieuwe varianten ontwikkelde die zich ontwikkelden tot wijdverspreide zorgwekkende varianten. Bovendien, terwijl dit werk aantoont dat varianten kunnen ontstaan bij immuungecompromitteerde personen, blijft het onbekend of de eerdere zorgwekkende varianten zoals Alpha, Delta en Omicron op deze manier zijn ontstaan."
Deel en print dit artikel
Il est de plus en plus évident que le coronavirus peut causer des problèmes neurologiques, y compris des AVC. Il est frappant de constater que ce sont souvent les personn...
Lees verderMaar ook jonge mensen worden niet gespaard, aldus de JAMA. Aan de hand van een nationale databank van ziekenhuizen identificeerden Amerikaanse onderzoekers 3.222 niet-zwa...
Lees verderSchattingen suggereren dat een op de vijf mensen wereldwijd een onderliggende ziekte heeft die het risico op ernstige covid-19 bij infectie zou kunnen verhogen.
Naar sc...
Lees verder“Het effect op het psychisch welzijn is achteraf gezien minder groot dan we eerst dachten”, zegt psycholoog en hoogleraar Inez Germeys (KU Leuven) aan VRT NWS. “Er zijn b...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen